Vesti
Društvo i ekonomija
Komisija za zaštitu konkurencije odobrila preuzimanje Jata
04.09.2013. 20:00
Izvor: Blic
Komisija za zaštitu konkurencije odobrila preuzimanje Jata
Komisija za zaštitu konkurencije saopštila je danas je odobrila koncentraciju koja će nastati time što će Itihad ervejz preuzeti 49 odsto kapitala srpske aviokompanije Jat ervejz.
Kako se navodi u saopštenju Komisije, utvrđeno je da se time ne dovodi do značajnog sprečavanja, ograničavanja, ili narušavanja konkurencije na tržištu.
Komisija za zaštitu konkurencije navela je da je prethodno jedini vlasnik Jat ervejza bila Srbija, a da će ubuduće zajedničku kontrolu imati Itihad sa 49 odsto kapitala i Srbija sa 51 odsto kapitala.
Navodi se i da će Itihad pored vlasničkog udela steći određena upravljačka ovlašćena i odgovornosti.
Vlada Srbije potpisala je 1. avgusta sa Itihad ervejzom sporazum o strateškom partnerstvu kojim će kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata postati vlasnik 49 odsto kapitala srpske avikompanije i na osnovu kojeg će Jat ervejz promeniti ime u Er Srbija (Air Serbia).
Vlada Srbije i Etihad ervejz će obezediti po 100 miliona dolara za Er Srbiju.
Iz Itihada su najavili da će preuzeti upravljanje srpskom aviokompanijom čim budu ispunjeni svi regulatorni uslovi, a raniji plan bio je da to bude 1. septembra.
Srpska aviokompanija s Itihadom kao strateškim partnerom imaće flotu od 10 novih Erbasovih (Airbus) aviona. Er Srbija će imati i linijsko održavanje aviona.
Sa Jat ervejzom u partnerstvo idu i ćerke-firme Jat ketering i Suport i u te firme u naredne tri godine Itihad i država Srbija bi trebalo da ulože po 20 miliona dolara.
Itihad, najbrže rastuća aviokompanija u svetu, osnovana je 2003. godina u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Suvlasnik je aviokompanija Er Berlin, Er Sejšeli, Virdžin Australija, Er Lingus, a u toku je preuzimanje i manjinskog udela u indijskom Džet ervejzu.