Vesti
Društvo i ekonomija
Gligorov: Dobar start ministara Krstića i Radulovića
17.09.2013. 20:00
Izvor: kurir-info.rs
Gligorov: Dobar start ministara Krstića i Radulovića
Strani stručnjaci Dominik Stros Kan i Alfred Guzenbauer mogli bi kao savetnici da budu veoma korisni za Srbiju
BEOGRAD - Profesor Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije Vladimir Gligorov danas je pozitivno ocenio početak rada novih ministara finansija i privrede Lazara Krstića i Saše Radulovića
On je dodao i da bi strani stručnjaci Dominik Stros Kan i Alfred Guzenbauer kao savetnici mogli da budu veoma korisni za Srbiju.
"Nisam nezadovoljan izjavama ministra privrede i finansija, to su državne i realistične ocene. Mislim da je cilj dobro postavljen, a to je da se ništa ne može rešiti, ako se ne reši problem zapošljavanja", istakao je Gligovor. Ipak, ova godina, prema izjavama članova vlade, za reforme je izgubljena, "jer kao da se polazi sa nulte tačke".
Tačno je, takođe, što se može čuti putem medija, da to nije poduhvat za nekoliko meseci već generacijski poduhvat, kazao je Gligorov dodajući da je najvažnije da se obezbedi posao za što veći broj ljudi u narednim decenijama.
Ocene o stanju srpske privrede su značajno gore nego pre godinu dana, jer se sada govori o "tihom umiranju" - Radulović, ili o "poodmakloj fazi raka" - Vučić, naveo je Gligorov.
On je kazao da treba sačekati najavljeno skoro predstavljanje novog programa ekonomskih mera, ali i da je tačno da ne treba očekivati spektakularne zaokrete ili čudo.
"Personalne promene (u vladi) mogu da znače u smisli da se zna šta se hoće, da se zna šta se radi i da se ne služe demagogijom", istakao je Gligorov.
On je ocenio da izjave premijera nisu populističke, jer se odnosi na neravnopravno raspodeljivanje bogatstva, kao što je bilo u zemljama Latiske Amerike, da bi se zadovoljili politički akteri koji donose odluke, što u Srbiji nije slučaj, s obzirom da je Srbija pred bankrotom "na više načina" i to ne bi bilo izvodljivo.
Gligorov je rekao da je posebno ugrožen sektor preduzeća u Srbiji.
Prema njegovim rečima, ocene o krizi u Srbiji su bile loše i pre godinu dana, a sada su još gore, ali je tada samo bilo bilo najavljivano kako to da se reši, dok se sada radi na tome.
"Druga je tema šta savetnik može da uradi i radi. Po meni je bolje da se pojača uloga ekonomske nauke i povezanost sa inostranstvom i institutima", kazao je Gligorov.
Što se tiče bivšeg austrijskog kancelara Guzenbauera, od njega se očekuju razne posredničke uloge i Srbija bi iz iskustava Austrije mogla dosta dobrog da nauči, s obzirom da ne veliki uspeh te zemlje u prethodne zemlje, rekao je Gligorov.
Na pitanje novinara da li je i sam pozvan da bude savetnik srpskoj vladi, Gligorov je naveo da je o tome bilo reči samo u medijima i da još nije dobio bilo kakav poziv i da ukoliko bi bio pozvan da bi pristao, s obzirom da je kao član bečkog instituta i obavezan da tako nešto prihvati.