Vesti
Društvo i ekonomija
Fiskalni savet koči e-upravu u Srbiji
21.03.2014. 20:00
Izvor: Mondo
Fiskalni savet koči e-upravu u Srbiji
Bivši dirketor Poreske uprave Srbije Ivan Simič ocenio je da je Fiskalni savet jedan od kočničara uvođenja elektronske uprave u Srbiji.
"Po mom mišljenju, jedan od kočničara uvođenja elektronske uprave je Fiskalni savet koji tvrdi, a to su rekli i meni, da onlajn fiskalne kase nisu potrebne, jer zbog njih neće doći do povećanja poreskih prihoda", rekao je on za "Sinergiju", list Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (Naled).
Prema rečima Simiča, u Fiskalnom savetu tvrde i da treba sprečiti uvođenje elektronskog poslovanja, koje je predviđeno za 1. jul ove godine, jer poreski obaveznici u Srbiji nisu informatički pismeni u dovoljnoj meri da bi mogli da pređu na elektronsko poslovanje.
"Ja se sa time ne slažem. Srpski narod je sposoban i spreman za predviđene promene, a elektronsko poslovanje je apsolutno neophodno i neizbežno, samo je pitanje vremena kada će ono zaživeti u praksi. A što više to budemo odlagali, to je lošije po nas", rekao je bivši direktor Poreske uprave Srbije.
On je naveo da će elektronsko poslovanje omogućiti bolju kontrolu podnošenja obračuna, plaćanja poreza, zatim bolji i brži kontakt sa poreskim obveznicima i, kako je istakao, doprineće da se greške kod unosa prijava svedu na minimum.
Prema rečima Simiča, Srbija mora u elektronskoj komunikaciji da preskoči 10 i više godina da bi došla na nivo nekih drugih zemalja kada je reč o radu poreskih uprava.
On je dodao da je za njega kada je došao na čelo Poreske uprave u Srbiji najveće iznenađenje bilo da su među najvećim poreskim dužnicima mnoge državne firme, državne ustanove i firme čiji su vlasnici ili uticajni političari ili njihovi prijatelji.
"To je za mene ključno pitanje - kako je moglo da se desi da toliko državnih preduzeća duguje tako visoke iznose poreza? Ko je to dozvolio i zbog čega?", zapitao se on.
Simič je istakao da je Poreskoj upravi Srbije, kad je bi na njenom čelu, uspelo da sa uvođenjem "nulte tolerancije" uvede iste kriterijume za blokadu računa ili odlaganje plaćanja poreza za sve.
"Nije nam bilo bitno ko koga zna, ko se sa kim druži i ko ima dobru političku vezu. Sada vidim da se kod Fiskalnog saveta pojavljuju razmišljanja da li je nulta tolerancija uopšte donela neki napredak.
Tvrdim da jeste, jer se svi tretiraju podjednako", rekao je Simič.
Kako je istakao, budžet pune i održavaju pre svega oni koji redovno plaćaju porez i njima je potrebno zahvaliti za njihov doprinos. "Zar mislite da njima ne bi bilo lakše da ne plaćaju porez, kao što to rade mnogi drugi?", rekao je Simič.
Na čelu Poreske uprave Srbije Simič je bio od februara do 24. decembra 2013. godine. Kao poreski stručnjak iz Slovenije došao je u Srbiju u avgustu 2012. godine, na mesto savetnika tadašnjeg ministra finansija Mlađana Dinkića.