Vesti
Društvo i ekonomija
Organski lešnici uskoro stižu iz Negotina
13.01.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Organski lešnici uskoro stižu iz Negotina
Italijanska kompanija "Rigoni di Asiagio" zasnovaće organsku proizvodnju lešnika na 190 hektara u opštini Negotin, a ukupna vrednost investicija iznosiće između 20 i 30 miliona evra.
Ta kompanija planira da u budućnosti zakupi 3.000 hektara na tom području, a početni ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini danas su potpisali generalni direktor italijanske kompanije Andrea Rigoni i ministarka poljoprivrede Srbije Snežana Bogosavljević Bošković.
Rigoni je najavio da će u narednim godinama biti uzgajane i druge vrste voća - kajsije, višnje, maline...
Na pitanje kolika je očekivana investicija, on je odgovorio da je ta kompanija u Bugarskoj u poslednjih deset godina investirala 25 miliona evra.
Ministarka poljoprivrede je ukazala na značaj investicije za srpsku poljoprivredu, podsetivši da je širenje organske proizvodnje u Srbiji jedan od strateških ciljeva.
Bogosavljević Bošković je navela da je, osim širenja zasada, planirana i izgradnja prerađivačkih kapaciteta na tom području i izvoz proizvoda sa oznakom geografskog porekla u Evropu i svet.
Ona je dodala da je ta italijanska investicija značajna i za lokalne poljoprivredne proizvođače koji će biti u prilici da uđu u kooperaciju i šire svoju organsku proizvodnju.
Predsednik opštine Negotin Jovan Milovanović podsetio je da poljoprivredno zemljište obuhvata 65 odsto teritorije te opštine i da taj kraj ima izuzetne uslove za razvoj poljoprivredne i prerađivačke proizvodnje.
Milovanović je napomenuo da je ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta u državoj svojini sa kompanijom "Rigoni di Asiagio" potpisan na 20 godina, sa mogućnošću produžavanja za još 20 godina, a da je cena godišnjeg zakupa tih 190 hektara 65.000 evra.
Inače, u zgradi opštine Negotin danas je potpisano ukupno 27 ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta u državoj svojini, i to za 630 hektara.
Na teritoriji opštine Negotin ukupno je zakupljeno 2.700 hektara državnih oranica.