Vesti
Društvo i ekonomija
Nemaština probija rokove plaćanja
20.04.2015. 20:00
Izvor: RTS
Nemaština probija rokove plaćanja
Novac za urađeni posao ili isporučenu robu u Srbiji čeka najduže u regionu, u proseku 141 dan, što je 15 dana duže nego prošle godine, pokazuju najnovija istraživanja Mreže za poslovnu podršku. Po zakonu, država je dužna da račune plati najkasnije za 45 dana, a privatnici u roku do 60 dana. Glavni uzrok je to što i građani i privreda imaju sve manje para, ističu upućeni.
U vreme kada se retko šta gradi, mnoge građevinske firme kažu ulaze u posao i kada znaju da će urađeno teško naplatiti.
Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije navodi da je trenutna naplata na koridorima gde rade domaća preduzeća kao kooperanti stranih firmi je četiri i po, pet meseci za redovno izvršene radove. "Za naknadne radove taj rok se kreće i do godinu dana", napominje Rodić.
Prema istraživanju Mreže za poslovnu podršku, građevinari su sa prosečnih 219 dana čekanja na naplatu na drugom mestu, iza remonta i sličnih poslova u energetici. Nameštaj se u proseku naplati posle 184 dana, a slede ga kućni aparati, hrana, hemija, telekomunikacije. U proseku, potraživanja se naplate za 141 dan, 15 dana kasnije nego prošle godine.
Pad kupovne moći koji je nastao usled smanjenja plata u javnom sektoru odrazio na trgovinu, a pošto je u manji priliv novca trgovci su počeli više da duguju dobavljačima, kaže Dragoljub Rajić iz Mreža za poslovnu podršku.
Kako ističe, preduzeća se snalaze, pa se i obim kompnezacije uvećao za čitavih 30 odsto.
Iako već dve godine važi zakon po kome država račune treba da plaća najkasnije za 45 dana, a privatnici za dva meseca, po čekanju na naplatu Srbija je blizu Bosne i Hercegovine, a daleko iza Crne Gore i Makedonije.
"Jedno vreme je ta disciplina bila rigorozna, mi sad opet imamo situaciju u zadnjh godinu dana da se dopušta velikim državnim kompanijama ili sitemima poput lokalinih samouprava da kasne s plaćanjima", upozorava Dragoljub Rajić.
Koliko i koja javna preduzeća kasne sa plaćanjima, RTS u Vladi nije dobio odgovor. Za lokalne samouprave kažu, onima koje prekorače rok za plaćanje obustavljaju se transferi iz državne kase. Takvih je trenutno 15.