Vesti
Društvo i ekonomija
Stručnjaci protiv prodaje Telekoma
10.12.2015. 20:00
Izvor: Blic
Stručnjaci protiv prodaje Telekoma
Stručnjaci su danas uputili apel Vladi Srbije da ne prodaje Telekom Srbije jer ta kompanija može da izdrži konkurenciju i da bude profitabilna.
- Pogubna bi bila odluka da se Telekom proda nekoj od stranih kompanija, odnosno investicionih fondova, uz obrazloženje da ne može da izdrži konkurenciju i da država nije sposobna da vodi tu kompaniju - navodi se u saopštenju koje su potpisali Aleksandra Smiljanić, profesorka Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i bivša ministarka za telekomunikacija, Jasmina Vujić i Predrag Petrović, članovi Akademije inženjerskih nauka Srbije.
Oni su ukazali da premijer Srbije nije razgovarao sa stručnjacima o prodaji Telekoma, iako su oni skoro godinu dana tražili sastanak sa njim.
Vlada Srbije trebalo bi da danas odluči da li će se o prodaji Telekoma pregovarati sa jednim ponuđačem za kupovinu većinskog udela u Telekomu Srbije koji je, po oceni privatizacionog savetnika, dao nabolju ponudu.
Za preuzimanje 58 odsto akcija Telekoma stiglo je šest ponuda, a odluka Vlade Srbije o najboljoj ponudi zavisiće ne samo od ponuđene cene već i od investicionog i socijalnog programa.
Privatizacioni savetnik za Telekom je francuska kompanija Lazard, a tender za prikupljanje ponuda za kupovinu većinskog kapitala te kompanije objavljen je jula ove godine.
Najveći akcionar Telekoma je država Srbija sa 58,11 odsto akcije, 20 odsto akcija je u vlasništvu kompanije, dok 14,95 odsto poseduju građani, a 6,94 zaposleni i bivši zaposleni Telekoma.
Pre četiri godine procena je bila da Telekom vredi 2,2 milijarde evra i tadašnja vlada je za paket od 51 odsto akcija te kompanije tražila minimum 1,4 milijarde evra, a jedini ponuđač Telekom Austrije ponudio je 1,1 milijardu evra.