Vesti
Društvo i ekonomija
VREĐANJE LGBT POPULACIJE NA FEJSBUKU: Profesorki iz NS tri meseca uslovno
07.09.2016. 20:00
Izvor: Kurir
VREĐANJE LGBT POPULACIJE NA FEJSBUKU: Profesorki iz NS tri meseca uslovno
BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio profesorku engleskog jezika iz Srednje mašinske škole u Novom Sadu Jelenu Popović Ivanović na uslovnu kaznu od tri meseca zatvora, sa rokom provere od godinu dana, zbog komentara na Fajsbuku profilu punih netrpeljivosti prema i LGBT populaciji.
Tom odlukom odbijena je žalba odbrane i potvrđena na prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu od 30. maja 2016. kojom je Popović Ivanović osuđena zbog krivičnog dela rasne i druge diskriminacije.
Kazna zatvora je uslovna pa se neće izvršiti ukoliko ne ponovi krivično delo u roku od godinu dana.
U presudi se navodi da je Popović Ivanović osuđena jer je sredinom septembra 2011. godine u Novom sadu zagovarala ideje koje "podstrekavaju mržnju, diskriminaciju protiv pripadnika homoseksualne populacije, a koje su zasnovane na njihovom seksualnom opredeljenju kao ličnom svojstvu".
Ona je na zidu svog"Facebook" profila postavila, između ostalog, poruku: "Samo da se izvrištim, ne obraćajte pažnju: evo vam vaš projekat o nasilju, debili izopačeni, crknite sa sve tim parama koje ste pokrali za tako debilne projekte kojima zatupljujete narod. Sami dovodite do nasilja ovim izazivanjem stoko pederska. Nemoj da me je neko kritikovao za ovakav status samo zato što sam profa! Ima da se derem o čemu god poželim! ------- Jeste, pederi su bolesnici i treba ih se kloniti, ignorisati, zanemarivati, ućutkati na sve načine jer vrše propagandu bolesti Kad vam neko opsuje kevu treba ga mletnuti u njušku da se nauci pameti. Kada vam neko ne da prava da budete normani Srbi u Srbiji odvalite ga bre od batina!“, objavio je Apelacioni sud.