Vesti
Društvo i ekonomija
Uštedite na bebi opremi: Isto auto-sedište 14.000 dinara jeftinije, evo GDE i KAKO do njega
08.09.2016. 19:40
Izvor: Blic
Uštedite na bebi opremi: Isto auto-sedište 14.000 dinara jeftinije, evo GDE i KAKO do njega
Vest o ukidanju povraćaja PDV na opremu za bebe od 1. januara sledeće godine bacila je u očaj roditelje slabijeg socijalnog statusa, a najava da će povećati roditeljski dodatak, sa srpskim cenama bebi opreme i nije neka uteha.
Osim što smo najskuplji u regionu, sada još ukidamo povraćaj novca. Međutim, ono što mnogi roditelji ne znaju je, da je mnogo jeftinija varijanta od kupovine u Srbiji, otići u neku od obližnjih zemalja, jer ne samo da ćete tamo zateći niže cene, već će vam vratiti celokupan PDV - u Mađarskoj 27 odsto već na granici, a u Rumuniji 24 odsto kada opet dođete u radnju u kojoj ste kupili robu.
Iz ove perspektive, jedino rešenje oko kojeg su se budući roditelji složili je - kupovina kod suseda.- Ista kolica za bebu u Hrvatskoj koštaju 400 evra, u Rumuniji 380, dok su kod nas čak 600 - objašnjava za "Blic" Andrijana Babić, sugrađanka koja je odlučila da bebi opremu kupuje u Temišvaru.
Kako kaže, kada uzme proizvod, u prodavnici traži povraćaj poreza i popuni potrebne formulare. Na izlasku iz Rumunije carinicima da papire i pokaže kupljene stvari. Sledeći put, kada se vrati, u istoj prodavnici podigne novac.
Sudeći po ciframa, čak i da je potpuno ista cena proizvoda ovde i u Rumuniji, budućim roditeljima se više isplati da plate gorivo, odu iz Beograda u Temišvar, kupe tamo sve potrebno i vrate se. I sve to za osetno manju sumu novca.
- Bebi opremu koju kupim u Rumuniji plaćam 24 odsto manje - objašnjava Andrijana, dodajući da su bili čak spremni i da plate carinu u Srbiji za kolica, jer bi je opet sve koštalo manje.
Ono što treba znati, u rumunskim prodavnicama morate kupiti stvari u iznosu preko 150 evra, kako bi vam se vratio novac.
- Mi idemo u Rumuniju preko graničnog prelaza Jaša Tomić. To je mali prelaz, ali naša carina nam nikada do sada nije pravila problem. Mada, čak i da platim carinu, opet sam na dobitku - rekla je naša sagovornica.