Vesti
Društvo i ekonomija
Zaštitnik građana: Uspešno održana Parada ponosa
19.09.2016. 20:00
Izvor: Blic
Zaštitnik građana: Uspešno održana Parada ponosa
Zaštitnik gradjana Saša Janković izrazio je zadovoljstvo što je i ove godine Parada ponosa u Beogradu održana bez incidenata, čemu je, kako je naveo, odlučujuće doprineo rad nadležnih državnih organa i mere koje su stvorile uslove za bezbednost organizatora i svih učesnika.
"Obaveza je državnih organa da omoguće puno ostvarivanje prava LGBTI osoba, a organi javne vlasti treba da nastave da rade na suzbijanju i sprečavanju svakog oblika nasilja nad LGBT osobama kome su one često izložene", piše na sajtu zaštitnika.
Kako se dodaje, pravovremena reakcija nadležnih organa, ali i procesuiranje i adekvatno kažnjavanje počinilaca treba da pokažu da je nasilje apsolutno nedopustivo i da će biti kažnjeno.
Zaštitnik je ocenio da je obrazovanje i vaspitanje mladih u duhu tolerancije i uvažavanja različitosti i nenasilja jedan je od ključnih faktora u ostvarivanju prava gradjana, uključujući i prava LGBTI osoba.
"Rad na podizanju svesti javnosti o važnosti poštovanja prava LGBTI osoba je od ključnog značaja za unapredjivanje položaja tih osoba u različitim oblastima života", naveo je zaštitnik.
U Beogradu je juče održana Parada ponosa pod sloganom "Ljubav menja svet".