Vesti
Sport
Veličković: Čast i obaveza
21.09.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Veličković: Čast i obaveza
Nekadašnji reprezentativac Srbije ove sezone će i zvanično biti kapiten Partizana.
Kada je proletos drugi put u karijeri postao igrač Partizana, Novica Veličković bio je neporecivi lider ekipe, ali je kapitenska traka formalno ostala na dresu mladog Vanje Marinkovića.
Ovog leta je "prvim među jednakima" proglašen Mihajlo Andrić, da bi povratkom (ostankom) Veličkovića došlo do logične i normalne primopredaje.
Uskoro 30-godišnji krilni centar sa Partizanom je od 2005. do 2009. osvojio pet titula prvaka države zaredom, dva nacionalna Kupa i tri pehara regionalnog takmičenja. Ima i trogodišnje iskustvo igranja za slavni Real Madrid, srebro sa Eurobasketa 2009, mnoštvo individualnih priznanja...
"Biti kapiten Partizana je čast i obaveza. Moram da dam primer borbenosti, načinom na koji ću da igram, a koji će ekipa da prati. Nisam više klinac od 22-23 godine, imam iza sebe i nekih povreda, ali trudiću se da im stavim do znanja kako i šta treba, da bi zaslužili respekt i publike i trenera", rekao je Veličković posle prijateljskog susreta sa Antverpenom.
On je u kašnjenju za ekipom od oko mesec dana, s obzirom na to da je tek prošle nedelje "prelomio" da će nastaviti da igra za Partizan.
"U fazi smo upoznavanja. Ekipa se promenila u odnosu na prošlu sezonu, ali zahtevi su isti, tako da mi je lakše u odnosu na prethodni dolazak".
Što se tiče njegove fizičke spremnosti...
"Radio sam, trenirao... U poslednje vreme sam malo bio van stroja zbog rođenja drugog deteta, ali košarci sam maksimalno posvećen i na treninzima i u životu. Daću sve od sebe da što pre budem na 100 odsto".
Preko 4.000 navijača u utorak je došlo u dvoranu "Ranko Žeravica" da vidi novi tim Partizana. Neko vreme su mogli da budu zadovoljni rezultatom, ali belgijski tim je u drugom poluvremenu bio mnogo bolji i zasluženo pobedio.
"Iz svakog poraza, pa i ovog, izvučeš nešto dobro, ako si pametan. Ako ne, onda ćemo ići težim putem", jasan je Novica Veličković.
"Bitno je da novi igrači shvate šta znači igrati pred 4-5 hiljada ljudi. Većina njih nije imala priliku da igra u ovakvom ambijentu i super je za njih da pre početka sezone osete šta ih čeka. Igraćemo dve utakmice nedeljno. Neće biti lako, jer treba 'izginuti' na svakoj".
Generalnu probu pred početak ABA lige crno-beli će imati u petak protiv bugarskog Lukoila, opet u dvorani "Ranko Žeravica". Prvog oktobra na programu je gostovanje Mornaru u Baru, a tri dana kasnije okršaj sa MZT Skopljem, takođe u gostima.