Vesti
Društvo i ekonomija
U saobraćaju 38 odsto manje poginulih
28.09.2016. 20:00
Izvor: Mondo
U saobraćaju 38 odsto manje poginulih
U avgustu i septembru ove godine u saobraćajnim nesrećama je poginulo 38 odsto osoba manje nego u istom periodu 2015. godine, zahvaljujući dobrom radu saobraćajne policije, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.
On je na predstavljanju rezultata edukacije mladih vozača NAVAK akademije, kazao da je u tom periodu, tokom akcije kontrola brzine saobraćajne policije sankcionisano 14.000 vozača, dok je 7.700 vozača dobilo druge vrste kazne.
"Iako se to čini kao represivna mera, značajan procenat ljudi je živ zahvaljujući takvoj vrsti aktivnosti. Glavni uzročnici saobraćajnih nesreća su i dalje prekoračene brzine, nevezivanje pojasa i vožnja u alkoholisanom stanju", rekao je Stefanović.
Govoreći o edukaciji mladih vozača, koju sprovode MUP Srbije i NAVAK akademija, Stefanović je kazao da je ona pokazala da ulaganje u kvalitetnu obuku daje dobre rezultate.
"U prvih šest meseci ove godine, vozači koji su prošli obuku nisu izazvali ni jednu saobraćajnu nesreću, a procenat učešća u saobraćajnim nesrećama je manji za čak 52 odsto", rekao je Stefanović i dodao da akcija državu "ništa ne košta".
Predstavnik NAVAK akademije Mirko Alvirović kazao je da projekat obuke mladih vozača ima za cilj da ukaže na sve opasnosti u saobraćaju i kako da se savesno ponašaju.
"Oni imaju znanje ali ne i iskustvo. Mi ih tome učimo na našm poligonima, dovodeći ih u rizične situacije, da vide kako bi trebalo da se ponašaju", rekao je Alvirović.
Alvirović je rekao i da će se novi ciklus obuke održati u oktobru i novembru, a na njega mogu da se prijave svi mladi vozači iz svih delova Srbije, sa probnom vozačkom dozvolom.
"Prijavljivanje počinje od sutra, ima mesta za 1.500 mladih vozača kojima su obezbeđeni prevoz do Navak akademije, smeštaj i hrana", rekao je Alvirović.
Sponzori akcije su DDOR Novi Sad koji će donirati ukupno šest miliona evra OMV Srbija.