Vesti
Društvo i ekonomija
Aktivisti Vojvođanskog građanskog centra dolaze na protest zbog Savamale
29.09.2016. 20:00
Izvor: Blic
Aktivisti Vojvođanskog građanskog centra dolaze na protest zbog Savamale
Aktivisti Vojvođanskog građanskog centra iz Novog Sada saopštili su danas da su obavešteni da će na protest u Beograd, organizovan povodom rušenja objekata u beogradskom naselju Savamala, ići u pratnji policije.
Kako je agenciji Beta rečeno u toj organizaciji, u njihove prostorije su sinoć oko 21 časa došla dvojica pripadnika MUP-a od kojih se jedan predstavio kao komandir policijske stanice Stari grad i rekli im da će autobus kojim će iz Novog Sada ići za Beograd imati policijsku pratnju, radi njihove sigurnosti.
"Na pitanje zašto su došli tako kasno, pored činjenice da sve informacije imaju, jer su tokom dana kontaktirali i aktiviste pokreta Podrži RTV i Vojvođanskog građanskog centra, objašnjeno nam je da je to zbog naše sigurnosti, zbog čega će autobus koji će sutra iz Novog Sada krenuti na protest u Beograd imati i policijsku pratnju", navode iz Vojvođanskog građanskog centra.
Oni ističu da žele da veruju da je takva reakcija policije zaista u svrhu osiguravanja bezbednosti njihovih aktivista, a ne pokušaj zastrašivanja.
Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd, koja organizuju protest, saopštila je da sinoć da je policija ispitivala predstavnike grupa građana iz tri grada koji su najavili dolazak i podršku današnjem protestu.
Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" danas ponovo organizuje protest zbog rušenja objekata, vezivanja i maltretiranja ljudi u Savamali i neodazivanja policije na pozive građana u pomoć, u noći između 24. i 25. aprila.
Iako je premijer Srbije Aleksandar Vučić kao krivce za rušenje u Savamali označio gradsku vlast, još niko nije odgovarao.