Vesti
Društvo i ekonomija
Bez dogovora Beograda i Prištine u Briselu
30.09.2016. 20:00
Izvor: Beta
Bez dogovora Beograda i Prištine u Briselu
Šefica prištinske delegacije Edita Tahiri izjavila je po završetku dijaloga u Briselu da do dogovora s Beogradom oko telekomunikacija nije bilo zato što prištinska strana ne prihvata da nova kompanija ima imovinu koja, po njenom tumačenju, pripada Telekomu Kosova.
Tahiri je rekla da su "sva očekivanja" bila da će se ove nedelje završiti pregovori o telekomunikacijama i krenuti njihova primene, što po njenim rečima znači da Srbija pošalje pismo Međunarodnoj telekomunikacionoj organizaciji (ITO) u kojem će reći da Kosovo može dobiti svoj pozivni broj.
"S druge strane je obaveza bila da mi možemo izdati dozvolu za ograničeni cilj i privremeno razdoblje za novu kompaniju koja bi bila registrovana na Kosovu", rekla je Tahiri.
Šefica prištinskog tima je navela da je "u postizanju konačnog dogovora bilo razlika, i to u tumačenju sporazuma, jer srpska strana traži puno pokrivanje, a ne ograničeno pokrivanje, kako to stoji u sporazumu".
"Mi nismo spremni da idemo dalje od sporazuma koji kaže da je antensko pokrivanje privremeno, a traženo je i da imovina Telekoma Kosova bude u vlasništvu te nove kompanije", kazala je Tahiri.
Ona je rekla da je prištinska delegacija to odbila jer je reč o imovini Telekoma Kosova koja ne može biti data drugoj kompaniji.
Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić po završetku pregovora u Briselu rekao je da srpska strana nije prihvatila da imovina srpskog sistema telekomunikacija bude "predstavljena kao svojina Pošte i Telekoma Kosova" i Srbima bude uskraćen pristup internetu u Mitrovici.
On je rekao da je to bilo neprivatljivo i ucena za srpsku stranu i zato je odbačen pokušaj delegacije Prištine da se "stvore telekomunikacione enklave za Srbe".
"Mi nismo dozvolili da naše kompanije i naš narod na Kosovu i Metohiji budu stavljeni u neku vrstu telekomunikacione enklave i naš narod ne bi imao pokrivenost kao sada i naša deca na univerzitetu u Mitrovici ne bi imala pristup internetu i da se koriste telefoni kao svuda drugde", rekao je Đurić.
Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju rekao je da su petodnevni pregovori o telekomunikacijama bili možda jedni od najtežih za pet godina dijaloga.
On je rekao da "niko ne može da se igra sa onim što je državni i nacionalni interes" i dodao da "sa Srbijom može uvek ozbiljno da se razgovara i postiže dogovor, ali sa Srbijom nikada ne može da se razgovara jezikom ultimatuma i ucena".
Đurić je rekao da Beograd ostaje privržen dogovoru i da se "nada da će naći partnera u budućnosti s kojim može da se ljudski dogovara".