Vesti
Društvo i ekonomija
Da li gubite račune plaćene onlajn kad promenite banku?
03.10.2016. 20:00
Izvor: Blic
Da li gubite račune plaćene onlajn kad promenite banku?
Sve veći broj ljudi plaća račune putem e-bankinga, jer je brže, jeftinije, i praktičnije. Svi računi su u elektronskoj formi sačuvani u posebnom odeljku u okviru vašeg naloga i možete da im pristupite kad god želite. Međutim, šta se s njima dešava kada promenite banku?
Plaćao sam račune preko mobilne aplikacije. Pre dva meseca promenio sam banku, a u međuvremenu iz Infostana mi je stigla opomena o neplaćenom računu. Znam da je račun sigurno plaćen, ali nisam znao kako da dokažem, jer više na telefonu nemam aplikaciju sa sačuvanim primercima plaćenih računa - kaže mladić iz Beograda.
U proseku, uplatnice je potrebno čuvati do godinu dana nakon plaćanja da biste izbegli eventualne nesporazume. Ali, ne treba da brinete ni ako promenite banku a plaćali ste elektronski, jer u "staroj" banci uz lična dokumenta uvek možete dobiti kopiju uplatnice ili računa.
U bilo kojoj poslovnici Komercijalne banke možete da dobijete odštampanu uplatnicu kao dokaz da ste izvršili uplatu, rekli su nam iz ove banke. Takođe, iz Banke Inteza rekli su da korisnici elektronskih servisa ove banke mogu na zahtev da dobiju mesečnu potvrdu o izvršenim elektronskim plaćanjima, bez obzira da je li je reč o plaćanju putem usluge mobilnog bankarstva, internet bankarstva, telefonskog bankarstva ili trajnog naloga.
Evo koliko dugo treba da čuvamo plaćene račune
- U slučaju da klijent promeni banku, dokaz o eventualno zaostalom plaćenom računu može dobiti u bilo kojoj ekspozituri banke bez ikakvih troškova - rekli su iz banke.
Bankarski službenici drugih banaka takođe su nam potvrdili da, iako više nemate račun u toj banci, na šalterima ćete uvek imati mogućnost da dobijete štampanu potvrdu o plaćenom računu.