Vesti
Društvo i ekonomija
Proslavljeni ODBOJKAŠ postao LAJFKOUČ Gerić gradi novu karijeru
07.10.2016. 20:00
Izvor: Blic
Proslavljeni ODBOJKAŠ postao LAJFKOUČ Gerić gradi novu karijeru
Andrija Gerić, nekadašnji kapiten naše odbojkaše reprezentacije, karijeru je nastavio kao uspešan psiholog i mentalni trener.
Posle završene psihologije u Novom Sadu, Gerić je postao master neurolingvističkih programiranja (NLP) i u Španiji završio edukaciju za sport performans trenera. Iako kaže da ova reč na našem jeziku malo rogobatno zvuči, a zbog pojave raznih lajfkouča nije baš na dobrom glasu, upotrebljava obe stečene veštine, kako bi što kvalitetnije pomogao svojim klijentima.

Odlazak sportista kod psihologa više nije tabu

Bavi se sportskim koučingom, ali neke situacije zahtevaju da bude i psiholog jer dolaze i sportisti sa ozbiljnijim problemima. S druge strane, kako kaže, njegovi klijenti često nemaju vremena da idu na terapije mesecima, pomoć traže i dva dana pred utakmice, u čemu koučing može biti efektan.

- Kod nas ne postoji sportska psihologija, pa sam završio i NLP sportski koučing u Španiji. Imao sam dosta iskustava tokom karijere sa psiholozima koji pričaju neke opšte stvari i uglavnom se bave teorijom, ali mi nisu uvek pomagale. Zato se trudim da kad zavšimo sesiju, sportista to može odmah da iskoristi, već na prvom treningu - kaže naš proslavljeni odbojkaš.

Sve druge stvari, osim psihičkog stanja individualnog sportiste, odavno su poznata stvar. Jasno je kako se rade fizičke pripreme, a u tehnici i taktici takođe nema ništa novo. Zbog toga se, kako kaže naš sagovornik, bori da odlazak sportista kod psihologa ne bude tabu, nego nešto poput treninga u teretani. Na njegove sesije najviše dolaze teniseri, od juniora do profesionalaca koji nastupaju na svetskim turnirima. Radi i sa trenerima raznih sportova, kao i karatistima, odbojkašima, fudbalerima i mnogim drugim.

- Svašta sam uz ovaj posao naučio. Sada znam kako se rade kate i šta je najvažnije u jedrenju, što je super. Dva moja klijenta su učestvovala na Olimpijskim igrama, na šta sam jako ponosan. Cilj mi je da ih u Tokiju imam desetak i barem jednu medalju. Kod nas je ljude sramota da idu kod psihologa, pogotovo izgleda napadače u fudbalu - izjavio je kroz smeh Gerić za "Blic".

Najviše dolaze golmani i odbrana

Kako objašnjava, od fudbalera najviše dolaze golmani i odbrambeni igrači, a dosad je pomogao samo jednom napadaču. Psihičke tegobe sportista, njihove borbe sa depresijom, pogotovo onih koji završe karijeru, teme su o kojima se kod nas ne razgovara. Gerić organizuje i radionice, koje će pored Novog Sada krajem oktobra biti održane i u Beogradu. Priprema i knjigu u kojoj će teorije spojiti sa praktičnim iskustvima.Gerić je 20 godina bio profesionalni odbojkaš, odigrao je 943 utakmice i osvojio 40 medalja, od kojih su dve bile olimpijske.