Vesti
Društvo i ekonomija
Dejan Pešić: Jače partnerstvo između privatnog i javnog sektora zdravstva
10.10.2016. 20:00
Izvor: Blic
Dejan Pešić: Jače partnerstvo između privatnog i javnog sektora zdravstva
Privatni zdravstveni sistem MediGroup, koji je nastao 2013. objedinjavanjem najuglednijih i najstarijih privatnih zdravstvenih ustanova u zemlji, krenuo je u novu fazu jačanja ovog brenda i dostupnosti i kvaliteta usluge. Plan je, naime, da prošire mrežu po Srbiji.
- Mi smo jedini privatni sistem koji može da sa državnim podeli izazove na ovom polju u pogledu broja pacijenata i zahtevnosti procedura - kaže za “Nedeljnik” Dejan Pešić, novi generalni direktor MediGropu sistema.

Sistem čini šest domova zdravlja sa Opštom bolnicom MediGroup i dve specijalizovane ustanove; Specijalna bolnica sa porodilištem „Jevremova” i oftalmološka „Miloš klinika” koja je i Centar refraktivne hururgije, jedini u regionu.

Na 10 lokacija u Beogradu MediGroup zapošljava više od 1.000 medicinskih radnika koji obave oko 600.000 procedura godišnje.

Kroz ustanove ovog sistema godišnje prođe više od 400.000 pacijenata, svakog dana njih između 1.000 i 1.500 zdravstvenu negu dobije u MediGroupu. U porodilištima Opšte bolnice i „Jevremovoj” godišnje svet ugleda oko 500 beba.

Pav odluka novog diorektora biće, kako kaže da fokusira sve resurse sistema ka ostvarenju njihove misije, odnosno da idu dalje i bolje od trenutne pozicije koja je već izuzetno visoka.

- Ambiciozni smo i imamo dosta razloga za to. Pravac u koji gleda MediGroup je jasan - izuzetan servis korisnicima, odličan poslodavac i pouzdan partner državi. Za to nas svakako preporučuje dobar kadar, kontinuirano ulaganje u znanje, najsavremenija oprema i naši stalni pacijenti- kaže Pešić.

Najvažnije je, kako kaže Pešić, u ovom trenutku održati kontinuitet, ali i napredovati.

- Nije ideja uvoditi promene zarad promena. One se svakako moraju s vremenom dešavati kako bi sistem napredovao, no moraju imati smisao i pravi tajming - kaže novi direktor MediGroup, koji je 90 odsto svog radnog veka proveo u inostranstvu gradeći karijeru od početnih, pa sve do rukovodećih pozicija profesionalnog menadžmenta u Italiji, Rusiji, Južnoj Americi.

On ocenjuje i da je radi unapređenja zdravlja nacije i usaglašavanja sa evropskim zakonodavstvom neophodno produbljivanje partnerstva i iznalaženje sinergije između privatnog i javnog sektora zdravstva.

- Na kraju krajeva, ova integracija je preduslov za sistemsko bavljenje zdravstvom. Ne vidimo nikakve prepreke za ovo partnerstvo jer je privatni sektor jaka podrška državnom. Privatni sektor zdravstva zapošljava oko 4.000 lekara, plus oko 7.000 lekara na dopunskom radu koji rade kao konsultanti. To je jedna trećina lekara u Srbiji. Samo MediGroup zapošljava više od 1.000 medicinskih radnika - kaže on.

Pešić ističe i da je MediGroup je jedini zaokruženi zdravstveni sistem u regionu i najveći po broju pacijenata, procedura i lokacija od svih ustanova privatnog zdravstva na prostoru bivše Jugoslavije.

- Naglašavam to, jer na 10 lokacija pokrivamo sve aspekte primarne i sekundarne zdravstvene zaštite i sve uzraste, bukvalno od začetka do starog doba. I tu nećemo stati. Plan nam je da mrežu proširimo i po Srbiji i postanemo vodeći privatni nacionalni provajder - zaključuje Pešić.