Vesti
Društvo i ekonomija
Vlada neće uspeti da suspenduje zakon o Trepči
11.10.2016. 20:00
Izvor: Beta
Vlada neće uspeti da suspenduje zakon o Trepči
Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić danas je ocenio da Vlada Srbije svojim odlukama neće uspeti da suspenduje zakon o Rudarsko-metaluruškom kombinatu Trepča koji je usvojila Skupština Kosova.
"Današnja odluka Vlade Srbije da poništi pravne posledice svih akata i radnji Prištine koji se odnose na kombinat Trepču doneta je na isti način kao što su Albanci odlučili da je imovina Trepče njihova", rekao je Savić agenciji Beta.
"Ta odluka ima samo formalno značenje i neće moći da suspenduje odluku Prištine", istakao je Savić.
Kako je dodao, Albanci su doneli odluku o prisvajanju imovine Trepče na mig mentora iz Evrope ili ispituju javnost kao što su to i do sada činili raznim odlukama, pa su morali da od njih odustaju.
"Ne vidim kako albanska strana može da sprovede tu odluku, narod neće dozvoliti da preuzmu imovinu Trepče koja ima svoje vlasnike. Postoji mogućnost da Priština interveniše svojim jedinicama, ali bi to značilo da je EU okrenula leđa Srbiji, ali ne verujem u to", rekao je Savić navodeći da odluku Prištine o Trepči doživljava kao pritisak na međunarodnu zajednicu.
Evropa, po njegovim rečima, za sada ćuti, odnosno daje objašnjenje koje ništa ne znači i zbog toga on procenjuje da Albanci nisu dobili podršku cele Evrope već samo nekih mentora.
Profesor ekonomije na Filozofskom fakultetu u Beogradu Miodrag Zec je rekao da Vlada Srbije ne može da prizna odluku Prištine o prisvajanju imovine Trepče pod uslovom da je to preduzeće akcionarsko društvo i ima poznate vlasnike koji su uložili novac i po tom osnovu postali akcionari.
"Ako Trepča nije klasična državna svojina nastala nacionalizacijom posle Drugog svetskog rata, Priština ne može oteti tu imovinu jer ako bi se to desilo onda bi mogla i da prisvoji i imovinu koja god joj padne na pamet", kazao je Zec agenciji Beta.
Odluka Prištine o prisvajanju Trepče, kako je dodao, otvara niz drugih pitanja, kad je reč i o investicijama, jer bi njena primena značila da sva imovina na Kosovu može biti predmet sporenja.
Skupština Kosova je u noći između petka i subote usvojila Zakon o Trepči po koje je Vlada Kosova vlasnik 80 odsto tog kombinata, a 20 odsto akcija pripadaju radnicima i drugim akcionarima, .
Vlada Srbije ukazuje da je vlasnik oko 55 odsto akcija Trepče, preko Fonda za razvoj.