Vesti
Društvo i ekonomija
NESKLAD PLATA I TROŠKOVA Fali nam 100 evra mesečno da bismo PREŽIVELI
20.10.2016. 20:00
Izvor: Blic
NESKLAD PLATA I TROŠKOVA Fali nam 100 evra mesečno da bismo PREŽIVELI
Da je statistika kao bikini, otkrila bi golu kožu građana, jer prosečnoj porodici nedostaje mesečno više od 100 evra za puko preživljavanje.
Reč je o podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), prema kojem prosečno domaćinstvo u Srbiji ima tri člana i troši mesečno 14.000 dinara više od prosečne plate.

Ako se, prema istoj statistici, uzme u obzir da je svaki treći radno sposoban stanovnik nezaposlen, može se grubo reći da najmanje svakoj trećoj porodici s jednim detetom nedostaje barem 100 evra za ličnu potrošnju.

Naravno, treba imati u vidu da mnogi u Srbiji izdržavaju svoju porodicu sa ispodprosečnom ili minimalnom platom.

Samo za račune i hranu 60.000 mesečno

- Samo za račune i hranu treba nam mesečno najmanje 60.000 dinara, a supruga i ja mesečno zarađujemo ukupno 50.000 dinara. Ja radim kao vozač u piceriji za 25.000 dinara, a ona toliku platu ima kao prodavačica. Znači, svakog meseca nam nedostaje da bismo preživeli oko 10.000 dinara i ne znam kako bismo to uspeli da nas ne pomažu moji i njeni roditelji. Ne pamtim kad sam kupio sebi odeću, kada smo poslednji put otišli u bioskop, pozorište ili na more. Kad nam i ostane nešto para, mi to potrošimo sinu na odeću i obuću - žali se Petar Janković, koji sa suprugom i dvoipogodišnjim sinom živi u Beogradu.

I u Udruženju potrošača smatraju da je situacija i više nego zabrinjavajuća.

- Ova razlika između prosečne plate i prosečne potrošnje po domaćinstvu je upozoravajući indikator o velikoj neusklađenosti između mesečnih primanja i zadovoljavanja osnovnih potreba građana. Kupovna moć je značajno ispod nivoa održivog preživljavanja građana - naglašava Petar Bogosavljević iz Udruženja za zaštitu potrošača.

Odriču se odeće i obuće, bioskopa, letovanja...

Kako objašnjava, građani bi mogli da uštede ako bi obratili pažnju kada i od koga kupuju razne proizvode.

- Treba znati da su i cene proizvoda istog kvaliteta različite u zavisnosti od proizvođača, prodavca, mesta prodaje, pa čak i doba nedelje ili dana. Zbog toga bi građani morali više da se informišu o tim razlikama u cenama - dodaje Bogosavljević.

Praktično je nemoguće odrediti listu cehova koji će odgovarati mesečnim primanjima prosečne porodice, ali prioriteti se znaju.

- Građani se najčešće odriču odeće i obuće kako bi obezbedili deci sve što im je potrebno i kako ona ne bi osetila nemaštinu - kaže Bogosavljević iz Udruženja potrošača.