Vesti
Društvo i ekonomija
Još ništa od kanonizacije patrijarha Pavla
25.10.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Još ništa od kanonizacije patrijarha Pavla
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej izjavio je danas u Beogradu da pitanje kanonizacije patrijarha Pavla još nije pokrenuto u okvirima SPC.
Irinej je na Međunarodnom sajmu knjiga, gde je prisustvovao promociji dela "Patrijarh srpski Pavle" francuskog teologa Žana Kloda Larsea, kazao da postoji nekoliko principa koji služe kao osnov za proglašenje sveca.
"Ono što je prisutno, to je sveti život Pavla, za ostalo ćemo videti", kazao je Irinej.
Govoreći o Larseovom delu posvećenom uticaju patrijarha Pavla (1914-2009), izvan granica Srbije, Irinej je ocenio da je reč o knjizi "koja nije pisana za jedno vreme, niti za jednu generaciju".
"Ona je pisana za istoriju i podseća da patrijarha Pavla smatraju svecem i van Srbije. Na našu radost, knjiga pokazuje da je ime patrijarha Pavla prešlo granice Srbije i da ga pođednako cene i u Carigradu i u Parizu", kazao je Irinej.
Prema njegovim rečima, Pavle je bio patrijarh "u teško, najmračnije vreme za Srbiju".
"Ponašao se kao pravi episkop, imao je razumevanje i ljubavi za Albance. Postupao je mudro a svoje ime je posvetio našoj crkvi. Bio je škrt prema sebi ali veoma izdašan kada su patnje i stradanja ljudi u pitanju", kazao je Irinej.
Vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Jelena Trivan ocenila je da knjiga Žana Kloda Larsea daje "drugačiju vizuru kada je u pitanju patrijarh Pavle" ali i pokazuje "da ga smatraju svecem i van granica Srbije".
"Knjiga pruža širi kontekst kako patrijarha Pavla vidi ceo svet", rekla je Trivan.
Francuz Žan Klod Larse jedan je od najznačajnijih savremenih teologa a njegove knjige prevedene su na 17 svetskih jezika.
On je u predgovoru dela čiji je izdavač Službeni glasnik, naveo da je "veličina patrijarha Pavla bila u smernosti".
"Ostalo je zadivljujuće, čak i očaravujuće to što je ovaj omaleni rastom i nejaki čovek, koji je protiv svoje volje došao na čelo SPC, ostao čitavog života veoma skroman i jednostavan i što je ujedno vodio uredan i strog isposnički život kao i na početku svog zamonašenja", naveo je autor u predgovoru.