Vesti
Društvo i ekonomija
Za dva dana znaće se tačni iznosi povišice plata i penzija
01.11.2016. 20:00
Izvor: Beta
Za dva dana znaće se tačni iznosi povišice plata i penzija
Ministar finansija Srbije Dušan Vujović rekao je danas u Beogradu da će se za dva dana Vlada Srbije utvrditi tačne iznose povišica plata i penzija koje su dogovorene sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).
Vujović je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije povodom završetka šeste revizije aranžmana Srbije sa MMF-om rekao da povišice plata i penzija neće narušiti postignutu finansijsku stabilnost i budžet za narednu godinu koji je usaglašen sa predstavnicima MMF-a.
Ministar je rekao i da će penzioneri uskoro dobiti jednokratnu isplatu i da se još utvrđuje kolika će ona biti. Ranije se pominjalo 6.000 ili 7.000 dinara.
Po rečima Vujovića, u državnom budžetu za ovu godinu ima novca za isplatu još nekih bonusa, ali još nije precizirano kome će biti isplaćeni.
Šef misije MMF-a Džejms Ruf je kazao da je za odobravanje šeste revizije sporazuma MMF- sa Srbijom potrebno da državni budžet Srbije za iduću godinu godinu bude u dogovorenim okvirima i da se reše problemi dugovanja državnih preduzeća za struju i gas.
Misija MMF-a je u Beogradu od 20. oktobra povodom šeste revizije tekućeg trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti u vrednosti oko 1,2 milijarde evra.
Vlada Srbije po dogovoru sa MMF-om sprovodi mere štednje i reforme kojima se smanjuju budžetski deficit i javni dug i stvaraju povoljniji uslovi za rast privrede.
Tema šeste revizije aranžmana MMF sa Srbijom bili su fiskalni rezultati i budžet za 2017. godinu, napredak reforme finansijskog sektora i ključne strukturalne reforme, kao i obaveze za narednu godinu.