Vesti
Društvo i ekonomija
RAZMIRICE ZBOG STEPINCA: SPC nastavila polemiku s Hočevarom preko saopštenja, on čeka dijalog
09.11.2016. 20:00
Izvor: Blic
RAZMIRICE ZBOG STEPINCA: SPC nastavila polemiku s Hočevarom preko saopštenja, on čeka dijalog
U isto vreme i u istom obimu u kojem je neko pravo u državi i društvu ostvarivala Srpska pravoslavna crkva, ostvarivala ga je i Katolička crkva i sve verske zajednice u Srbiji, saopštila je danas SPC.
SPC je time nastavila dijalog preko medija sa beogradskim nadbiskupom Stanislavom Hočevarom o odnosima dve crkve u vezi sa kanonizacijom Alojzija Stepinca, dok nadbiskup predlaže direktan dijalog, a ne posredstvom medija.
Naime, Hočevar je nedavno izjavio za medije da se katolici veoma čude što se od njih zahteva toliko proučavanje lika i dela Alojzija Stepinca, što se nije radilo, kako je rekao, kada je SPC proglašavala svoje svece, misleći pritom na vladiku Nikolaja Velimirovića.
Na to je usledilo saopštenje Svetog arhijerejskog sinoda SPC u kojem je izjava Hočevara ocenjena neprimerenom i nedobronamernom, da bi zatim beogradski nadbiskup prošle nedelje odgovorio da završava dijalog preko medija, da će Sinodu predložiti dijalog, kao i da nije želeo u bilo čemu da uporedjuje istorijske ličnosti ili njihovu svetost.
Hočevar je tada postavio i pitanje zašto vernici Katoličke crkve u Srbiji moraju da podnose teret nerešenih problema čiji su epicentri izvan Srbije.
SPC je danas saopštila da ohrabruje i raduje Hočevarova izjava da će pozvati Sinod na dijalog, ali je ukazala i na činjenicu da je beogradski nadbiskup i ranije imao negativne izjave, poput toga da su “katolici u Srbiji robovi dok ne dođe papa”.
Kako se ističe, takve izjave podsećaju na kampanje i stereotipe o srpskom narodu i SPC koje su na Zapadu servirane devedesetih godina prošlog veka.
SPC je u saopštenju navela primere jednakog tretmana te crkve i Katoličke crkve u Srbiji i dodala da svi vernici, bilo da su većina ili manjina, bilo kojoj crkvi ili verskoj zajednici da pripadaju, treba da uživaju ista prava.