Vesti
Društvo i ekonomija
Šarčević: Predmetni nadzor za vrednovanje škola
17.11.2016. 20:00
Izvor: RTS
Šarčević: Predmetni nadzor za vrednovanje škola
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević najavio je, prilikom obilaska Gimnazije u Čačku, uvođenje predmetnog nadzora u postupak spoljašnjeg vrednovanja škola.
Šarčević ističe da će predmetni nadzor zaokružiti proces vrednovanja škola, saopštilo je ministarstvo.
"Dosadašnja evaluacija u prvi plan stavila je činjenicu da je više od jedne trećine škola loše ocenjeno. Upravo zbog toga prioritet će biti obuka direktora i njihovo licenciranje, kao i usavršavanje i licenciranje nastavnika. Moramo kvalitet staviti u fokus rada", naglasio je Šarčević.
Misnistar je u okviru posete Čačku obišao i Osnovnu školu "Dragiša Mišović" i Tehničku školu.
Prethodno je razgovarao sa gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem i predstavnicima lokalne samouprave, koji su ga upoznali sa ulaganjima i prioritetima lokalne samouprave u sferi obrazovanja i nauke.
"Čačak nema dugovanja prema obrazovno vaspitnim ustanovama, sve obaveze izmiruje na vreme. Dve predškolske ustanove su najveći budžetski korisnik i nastojimo da poboljšamo uslove rada u njima. Ove godine uspeli smo da izdvojimo značajna sredstva i za sufinansiranje boravka dece u privatnim vrtićima", rekao je Todorović.
Gradonačelnik je naglasio da se mesecima unazad radi na dovođenju stranih investitora i da je u tom kontekstu dualno obrazovanje od velike važnosti.
"Višedecenijska želja grada Čačka je da osnuje univerzitet", dodao je Todorović.
Ministar je upoznao predstavnike grada sa do sada preduzetim koracima u pravcu reforme obrazovno vaspitnog sistema i istakao spremnost za saradnju sa svim lokalnim samoupravama.
"Za dva i po meseca obišli smo mnogo gradova i u svima čuli ideju o formiranju univerziteta. To nije realno. Ono što je realno je osnivanje fakulteta u saradnji sa postojećim univerzitetima, naravno, u skladu sa realnim potrebama i kretanjima u privredi", zaključio je ministar.