Vesti
Društvo i ekonomija
U parkovima 1.300 migranata, smanjen ulaz u Mađarsku
21.11.2016. 20:00
Izvor: RTS
U parkovima 1.300 migranata, smanjen ulaz u Mađarsku
Svaka pomoć koja se pruža migrantima po parkovima u centru Beograda mora da prestane, jer adekvatnu i potpunu pomoć migranti dobijaju samo u prihvatnim centrima, rekao je za RTS republički komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić.
Od pre mesec dana, duž granice sa Bugarskom, uz srpske zajedničke policijsko-vojne snage raspoređeni su i pripadnici policija Mađarske, Slovačke i Češke kako bi se suzbilo krijumčarenje migranata.
"Od momenta kada su raspoređene naše združene snage, drastično je smanjeno krijumčarenje migranata", rekao je Vladimir Cucić gostujući u Dnevniku RTS-a.
Mađarska je poslednjih nedelja drastično smanjila broj migranata koje prima.
"Doskora je mađarska primala oko 800 migranata mesečno, a sada je taj broj prepolovljen", rekao je Cucić.
Ipak, za našu zemlju najveći problem su oni migranti koji ne žele da se smeste u prihvatne centre, već borave po parkovima oko autobuske i železničke stanice u Beogradu.
"Najčešće je reč o mlađim muškarcima koji su već pokušali da pređu granicu bilo prema Hrvatskoj ili Mađarskoj i koji su vraćeni. To su mahom ekonomski migranti, koji dolaze iz zemalja koje nisu direktno ugrožene ratom i koji ne mogu da očekuju da će biti primljeni u zemlje EU", kaže republički komesar za izbeglice i migracije.
U Srbiji, prema poslednjim podacima, boravi 5.200 migranata koji su smešteni u prihvatne centre, i oko 1.300 migranata koji odbijaju da se tu smeste. Veliki problem je što njih podržavaju pojedine nevladine organizacije.
"Najlakše je da se to reši u policijskoj operaciji kao u Francuskoj ili Budimpešti, ali mi to ne želimo. Zbog toga svaka vrsta pomoći organizovana u centru grada mora da prestane jer to nije rešenje. U prihvatnim centrima migranti imaju sve, od smeštaja, hrane do adekvatnih higijenskih uslova koje na ulici nemaju", rekao je gostujući na RTS republički komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić.