Vesti
Društvo i ekonomija
Janković: Svako se danas oseća žrtvom, pitanje je samo ko je vaća, a ko manja žrtva
24.11.2016. 20:00
Izvor: Blic
Janković: Svako se danas oseća žrtvom, pitanje je samo ko je vaća, a ko manja žrtva
Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je danas da se većina građana širom sveta na neki način oseća kao žrtva zbog čega je najveće pitanje među ljudima "ko je veća, a ko manja žrtva".
- Iz perspektive iz koje ja gledam, a to je perspektiva u kojoj mi se 20.000 ljudi svake godine obrati zbog nekog problema, možemo pričati o tome da je među ljudima u našim društvima gotovo najveće pitanje ko je veća ili manja žrtva, ali svako se na neki način oseća žrtvom - rekao je Janković na otvaranju sedme konferencije Viktimološkog društva Srbije.
Konferencija "Bezbednost i viktimizacija: Izazovi društvenog reagovanja i zaštite žrtava" okupila je u Beogradu 100 učesnika iz zemlje, regiona, drugih zemalja Evrope, iz Izraela, SAD i Kanade.
Janković je kazao da bi želeo da na svakoj narednoj konferenciji može da se kaže da se "strateške, operativne i taktiče" odluke u Srbiji i u drugim zemljama ne donose "ad hok", i da se strategije i akcioni planovi zasnivaju na rezultatima, nalazima, prognozama stučnjaka.
Predsednik Viktimološkog društva Srbije Slobodan Savić kazao je da bi razmena iskustava tokom dvodnevne konferencije trebalo bi da dorinese usklađivanju propisa i politike Srbije s pravnim tekovinama EU.
Zato su se okupili stučnjaci, istraživači, iz raznih disciplina, koji se teorijski i praktično bave pravim žrtava i pružanjem pomoći i zaštite žrtvama kriminaliteta, kršenja ljudskih prava i drugih vidova stradanja.
Na skupu je dekanu i redovnom profesoru makedonskog Fakulteta za bezbednost Univerziteta "Sv. Kliment Ohridski" Oliveru Bačanoviću nagradu za doprinos unapređenju prava žrtava danas je uručila direktorka Viktimološkog društva Srbije Vesna Nikolić-Ristanović.
Nevladinoj organizaciji "Nova vizija" iz Prijepolja uručena je nagrada "Treći put" - za doprinos razvoju nekonfliktnog i sveobuhvatnog pristupa bavljenju ratom i ratnim zločinima, a za zalaganje u oblasti viktimizacije nagradjene su mlade defektološkinje Dana Ivović, Aleksandra Jovanović i Jelena Cvetanović.
Konferencija Viktimološkog društva Srbije predstavlja doprinos kampanji "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", koja počinje sutra, 25. novembra, Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra, Međunarodnim danom ljudskih prava.