Vesti
Društvo i ekonomija
Ova devojka ima 15 IZVORA PRIHODA
05.12.2016. 20:18
Izvor: Blic
Ova devojka ima 15 IZVORA PRIHODA
Šta biste uradili da sutra dobijete otkaz? Bili biste očajni? Tražili biste pomoć od roditelja, prijatelja ili bračnog partnera? Frenetično biste tražili novi posao?
Ništa od toga ne bi uradila Polin Pakvin, ustvari, ne bi ni trepnula. Ova devojka i 15 različitih izvora prihoda, ako izgubi jedan, sigurno neće biti očajna.Polin ima nekoliko šefova, uključujući i sebe.
"Sigurno ste pomislili to je nemoguće. Kako da radim bilo šta drugo pored posla sa punim radnim vremenom i drugim privatnim obavezama?", napisala je Polin.
Ona je napisala spisak stvari koje njoj donose dodatnu mesečnu zaradu, a kaže da neke sigurno i vi možete da imate:
- honorarni prevodilački posao
- zarada na dividendama od akcija
- honorarno pisanje
- renta od tri stana (vodi se kao tri prihoda)
- iznajmljivanje kuće turistima preko Airnbnb-a
- kuvanje za goste
- posedovanje tri sopstvena finansijska sajta (vodi se kao tri prihoda)
- iznajmljivanje sopstvenog automobila i motora- P2P onlajn pozajmljivanje i zarada na kamatama (koje su veće nego u bankama, ali je mnogo rizičnije)
- trgovina na "foreksu" (tržištu valuta)
- kamate na štednju u banci

Kako je počela?
Kako navodi Polin, neki prihodi joj obezbeđuju stalni priliv, neki tek nekoliko puta godišnje.
- U idealnom svetu izgradićete tokove pasivnog prihoda kroz dividende ili nekretnine, dok kombinovani prihodi prevazilaze ono što radite na vašem dnevnom poslu i postajete finansijski nezavisni - piše Polin.
U stvarnosti, to oduzima dosta vremena i podrazumeva naporan rad. Ali, u međuvremenu, svaki izvor prihoda je mala pomoć koja vam pomaže da izgradite vaše penziono gnezdo. Finansijska nezavisnost nije jednostavna i nije je lako sprovesti.
- Potrebno je da trošite manje od onoga što zaradite, tako da biste mogli da postignete visoku stopu štednje, koju kad jednom mudro uložite, za deceniju ili dve, može da vam donese slobodu da ne morate da radite zbog novac - piše dalje Polin.
Trošenje manje od onoga što zaradite je moguće na dva načina: smanjite svoje troškove ili povećajte prihode.
- Ali, morate dobro da se zagledate u troškove i smanjite ih. Jedini način je da se odlučite za neku radikalnu promenu, poput promene naselja u kom živite. Preselite se u manji stan u možda manje luksuzno naselje, razmislite o cimerima i podeli troškova na taj način - savetuje ona.
Preporučuje i da razmislite o svojim veštinama. Možete i da dajte časove gitare, matematike ili engleskog jezika, ili časove iz bilo koje oblasti u koju se dobro razumete i posedujete dovoljno znanja o njoj.