Vesti
Društvo i ekonomija
Najvažniji korak ka sticanju BOGATSTVA je deset minuta za računarom
09.12.2016. 20:06
Izvor: Blic
Najvažniji korak ka sticanju BOGATSTVA je deset minuta za računarom
Verovali ili ne - da biste se obogatili, strpljenje je važnije od truda.
Pisac Dejvid Bah, koji ovog meseca treba da objavi obnovljeno izdanje svoje popularne knjige “Automatski milioner”, tvrdi da je “najvažniji” prvi korak na putu do sticanja bogatstva i najlakši, a reč je o automatizovanju finansija.
U intervjuu koji je nedavno dao Biznis insajderu, Bah je objasnio da plan “uplati prvo sebi” znači da će deo vaših primanja automatski biti usmeren na vaš račun namenjen štednji za crne dane, odnosno u tzv. 401 (k) plan.
“Kada dobiju platu, većina ljudi prvo plati svima drugima”, objašnjava Bah, koji je 25 godina radio u oblasti upravljanja imovinom. “Plate stanodavcu, kompaniji za kreditne kartice, telefonskoj kompaniji, državi itd.” i misle da će im preostati dovoljno novca za sebe.
Najbolji način da se odviknete od toga jeste da automatski platite sebi, na primer, u obliku štednje za penziju. “Odvajanje novca pre nego što ga dotaknete idealan je način da stvarno steknete bogatstvo”, piše Bah, koji je već u 30. godini postao milioner tako što je tokom nekoliko godina povećavao automatsku štednju.
Za definisanje plana 401 (k) potrebno je svega nekoliko minuta.Ukoliko se aranžman sklopi posredstvom poslodavca, vaš doprinos će se izdvajati automatski. Ukoliko želite da uštedite deo novca nakon odbijanja poreza, postoji mogućnost povezivanja više računa sa direktnim depozitom, pri čemu možete da definišete novčani iznos koji će na svaki od tih računa biti uplaćen od vaše plate.