Vesti
Društvo i ekonomija
FON: Izveštaj o sumnjivim doktoratima do kraja godine
14.12.2016. 20:00
Izvor: B92
FON: Izveštaj o sumnjivim doktoratima do kraja godine
Naučno-nastavno veće FON do kraja godine treba da usvoji izveštaj o sumnjivim doktoratima odbranjenim na tom fakultetu.
Među njima je i disertacija aktuelnog gradonačelnika Beograda Siniše Malog, izjavio je dekan FON-a Milija Suknović.
"Formirane su komisije na fakultetu. Komisije rade svoj posao. Do kraja godine Naučno-nastavno veće treba da usvoji jedan takav izveštaj", rekao je Suknović novinarima u Beogradu.
Na pitanje šta to konkretno znači i da li će biti usvojen izveštaj o doktoratu Siniše Malog, Suknović je rekao: "Konkretno upravo to. Za FON je takav jedan slučaj. Na FON-u će biti tako nešto realizovano do kraja godine".
FON mora da usvoji izveštaj u skladu sa Pravilnikom o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova. Senat Univerziteta u Beogradu u julu ove godine usvojio taj pravilnik, Kodeks profesionalne etike i Pravilnik o radu etičkih komisija i odbora za profesionalnu etiku Univerziteta.
Siniša Mali je 2013. godine na FON-u odbranio doktorsku tezu pod nazivom "Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije - teorijske koncepcije i iskustva Srbije".
Na sajtu Peščanika 9. jula 2014. objavljen je tekst u kojem se navodi da je 33 odsto ili više teksta doktorskog rada Siniše Malog odbranjenog na FON-u plagirano. U međuvremenu je časopis "Organization and Management" zbog plagijata povukao članak čiji je koautor Mali. To je jedan od dva naučna rada na osnovu kojih je Mali stekao pravo da brani svoj doktorski rad.
Afera doktorskih plagijata u Srbiji otvorena je u junu 2014. nakon što su trojica naučnika iz Srbije koji rade na britanskim univerzitetima javno osporili verodostojnost doktorata aktuelnog ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, koji je zvanje doktora nauka stekao na Megatrend univerzitetu. U međuvremenu je osporen i doktorat predsednika opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića.