Vesti
Društvo i ekonomija
Slovenija u Beogradu preuzela deo arhiva SFRJ koji se odnosi na granice
20.12.2016. 21:04
Izvor: Blic
Slovenija u Beogradu preuzela deo arhiva SFRJ koji se odnosi na granice
Slovenija je danas u arhivu Ministarstva za spoljne poslove Srbije preuzela 43 međunarodna sporazuma čiji je depozitar bila bivša SFRJ, a koji se odnose isključivo na teritoriju Republike Slovenije.
Reč je o prvoj restituciji državnih arhiva SFRJ nekoj od država naslednica, saopštio je danas Ured za komunikacije Slovenije.

Dogovoreno je, kako se dodaje, da Slovenija uskoro preuzme i sledeću grupu međunarodnih sporazuma među kojima su i ugovori o određivanju državnih granica, koje su danas državne granice Slovenije.

Sporazum o pitanjima nasledstva, koji su 29. juna 2001. u Beču potpisale države naslednice SDRJ određuje po kakvom ključu arhivi bivših republika i državni arhivi SFRJ pripadaju pojedinim državama naslednicama i pod kojim uslovima arhivi postaju njihovo zajedničko nasledje.

Države naslednice na osnovu sporazuma dobijaju međunarodne ugovore čiji je depozitar bila SFRJ, a odnose se samo na predmete vezane za teritoriju jedne ili više država naslednica ili na ustanove, koje imaju sedište na njihovoj teritoriji.

Početkom 2015. godine je slovenačko ministarstvo spoljnih poslova pripremilo poseban spisak međunarodnih ugovora koji se odnose na Republiku Sloveniju, koji su predati ambasadoru Srbije u Ljubljani, posle čega je sledilo evidentiranje građe u arhivima Beograda.

Preuzimanje međunarodnih sporazuma predstavlja pvi deo arhivske građe koje će Slovenija preuzeti prema Sporazumu o pitanjima nasledstva i istovremenu prvu restituciju državnih arhiva SFRJ bilo koje od država naslednica.

Srbija i Slovenija su se isto tako dogovorile o skorom preuzimanju sledeće grupe međunarodnih sporazuma, piše u saopštenju.