Vesti
Društvo i ekonomija
Oštrije kazne za neplaćanje poreza
28.12.2016. 20:00
Izvor: Beta
Oštrije kazne za neplaćanje poreza
Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas zapošljavanje 100 novih inspektora terenske kontrole i pooštravanje kazni za neplaćanje poreza u narednoj godini.
"Nema više opomene. Uvešće se oštre novčane kazne. Predloženo je da prvo zatvaranje bude tri meseca, a posle toga na 12 meseci. Ko misli da se igra sa državom, nek izvoli. Prevara i krađa se neće isplatiti", rekao je on prilikom obilaska Poreske uprave.
"I dalje imamo značajnu poresku utaju i značajan udeo sive ekonomije u ukupnoj ekonomije. Potrebna je veća odgovornost svakog od nas i još veći rad na prikupljanju poreza", rekao je on.
Istakao je da je važna i dobra akcija koju Poreska uprava sprovodi sa školama i Ministarstvom prosvete.
Dodao je da je planirano 711 milijardi dinara prihoda ove godine, a naplaćeno 768 milijardi dinara.
"Verujemo da će sledeće godine biti bolji rezultati od planiranog, naplata sve bolja, ali to i dalje nije dovoljno", rekao je on.
Vučić je rekao da će moliti ljude da učestvuju u nagradnoj igri skupljanja fiskalnih računa i da će se deliti stanovi i automobili.
"Rezerve i mogućnosti za napredak srpske države i finansija su ogromne", rekao je on.
Najteže stanje sa izdavanjem fiskalnih računa je, kako je rekao, u centralnioj Srbiji, ali nije idelano ni u Beogradu, ni severu Srbije.
Direktorka Poreske uprave Dragana Marković izjavila je da je zadovoljna rezultatima u 2016. godini, jer su imali bolju naplatu poreza, koja je osam odsto veća od projektovane, a za 30 odsto veća nego u istom periodu prošle godine.
Ona je ocenila da Poresku upravu 2017. čeka težak posao i da će to biti najturbulentnija godina u toj upravi.
"Podsticaćemo davanje fisklnih računa, a istovremeno ćemo insistirati na represivnim merama, odnosno jačim kontolama", rekla je ona.
Marković je dodala da je procena da je udeo sive ekonomije u BDP 30 odsto.