Vesti
Društvo i ekonomija
Karić sleteo u Beograd: Suze, skandiranje i...
30.12.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Karić sleteo u Beograd: Suze, skandiranje i...
Bogoljub Karić vratio se danas u Srbiju posle 12 godina bežanja od vlasti zbog optužbi za malverzacije sa svojim firmama. Brojna familija napravila gužvu na "Nikoli Tesli". Skandiralo se "Pobeda, pobeda", pustile se suze...
Vlasnik BK grupe, Bogoljub Karić, sleteo je na beogradski aerodrom nešto posle 13 sati, a dočekali su ga brojni članovi porodice, prijatelji i predstavnici medija.
"Vraća vam se Bogoljub", poručio je okupljenima najistaknutiji od braće Karića.
Karić je poručio da neće ući u politiku - "Jedan je Bog, vlast nikome nije potrebna" - i poručio mu je velika želja da Srbija radi i da zna kako da zaposli milion građana.
"Otišao sam iz Srbije da bih sačuvao živu glavu, ali hvala im na tome. Možda ne znam neke druge stvari, ali znam kako da zaposlim milion Srba. U BK grupi radi 30.000 ljudi, vrednost mojih firmi porcenjena je na više od 12 milijardi", rekao je Bogoljub i dodao:
"Ja ću biti najbolji sluga Vlade Srbije, ne treba mi nikakva vlast. Hoću da dignemo naš narod, da nam budu puni džepovi, a ne prazni frižideri. Hoću da budemo najjači i najbolji, jer mi to kao narod jesmo."
On je odgovarajući na novinarsko pitanje rekao da mu nije nedostajala prava srpska salata, jer je sejao u svojoj bašti.
Karić je izjavio da planira da pokrene štampani medij i da podigne BK TV, i dodao da se neće kandidovati za predsednika.
"Neću zauzeti kanabe Tomislava Nikolića. Ima nešto bolje od tog kanabea, a to je da zaposlimo ovaj naš narod. Ako ta vlast bude mudra da omogući Bogoljubu da zaposli ovaj narod, ja ću biti njihov najveći sluga, a oni neka budu ministri. Bićemo onoliko veliki koliko smo ekonomski jaki. Predsednik vlade zna gde sam ja, ali mi se nismo čuli", rekao je Karić.
On je izjavio da kada je reč o imovini ne traži ništa, ali da očekuje da vlast poštuje pravila Evropske unije.
"Meni ne treba ništa, ja sam napravio 15 motela u svetu."
Atmosfera je na aerodromu odmah po njegovom dolasku postala malo "svadbarska" a malo "fudbalska". Bogoljub je dočekan sa narodnim nošnjama, hlebom i solju, a skandiralo se i "Pobeda, pobeda". Bilo je tu i suza radosnica, Bogoljuba i žene mu Milanke.
Među okupljenima bila je i njegova majka koja ima 97 godina. Susret sa njom je bio posebno dirljiv.
U Srbiju se vratio kao slobodan čovek, na svadbu svoje ćerke Danice, pišu beogradski mediji.
Svoje ushićenje zbog povratka u zemlju, prethodno je podelio sa svima kratkim videom na Instagramu.
Specijalni sud naložio je 26. decembra ove godine ukidanje poternice za Karićem. Iako nije želeo doček na aerodromu, tamo su otipšle brojne novinarske ekipe kako bi ispratile njegov povratak.
Karić smatra logičnim odluke Specijalnog suda i Tužilaštva za organizovani kriminal o ukidanju rešenja o pritvoru i poternice za njim nakon obustave istrage.
Bogoljub Karić je otišao iz Srbije, i to u trenutku kada su počela saslušanja za utaju poreza.
Prema navodima tužilaštva, istraga je vođena zbog sumnje da su od aprila 1994. godine do februara 1997. godine, tokom osnivanja Preduzeća za mobilne telekomunikacije “Srbija BK PTT doo – Mobtel” i unošenja osnivačkog kapitala, Bogoljub Karić i preduzeće “BK trejd Inc”, suosnivaču “Mobtela”, prisvojili 21.980.551 američkih dolara od razlike između stvarne i lažno prikazane vrednosti unete opreme.