Vesti
Društvo i ekonomija
Šabić: MUP podatke o građanima ne daje drugim organima
04.01.2017. 20:00
Izvor: B92
Šabić: MUP podatke o građanima ne daje drugim organima
Beograd -- Ispravno je i korisno što je MUP posle upozorenja prestao da lične podatke građana iz internog biltena dostavlja drugim organima vlasti, navodi Rodoljub Šabić.
Upozorenje poverenika MUP-u upućeno je nakon što je utvrđeno da se podaci iz zbirke podataka "Dnevni događaji" koriste za bilten koji se dostavlja širokom krugu eksternih korisnika.
Ta zbirka podataka obuhvata podatke o intervencijama policije povodom krivičnih dela i prekršaja, ali i ugrožavanja ljudi i imovine od elementarnih nepogoda i svih drugih događaja iz nadležnosti policije, uključujući i lične podatke aktera tih događaja.
Podaci o ličnosti na nivou Srbije dostavljani su - predsednicima Republike, Vlade, Skupštine, potpredsednicima Vlade, Vrhovnom kasacionom sudu, Odboru za odbranu i bezbednost, republičkom javnom tužiocu, specijalnom tužiocu, Bezbednosno-informativnoj agenciji.
Na nivou lokalnih policijskih uprava podaci su dostavljani selektivno - predsednicima sudova, tužiocima, načelnicima okruga, gradonačelnicima, predsednicima opština, predsednicima gradskih i opštinskih skupština, načelnicima centara BIA.
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić je naveo da većina tih službi i pojedinaca nije ovlašćena da traži i prima lične podatke, niti su im neophodni za posao iz njihove nadležnosti, a ako jeste onda treba to da čini kroz službenu korespondenciju, a ne iz "Dnevnog biltena događaja".
"Distribucija ličnih podataka bez valjanog pravnog osnova (ili izričita zakonska odredba ili lični pristanak) predstavlja nezakonitu obradu podataka u smislu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. A dodatno dostavljanje ličnih podataka u vezi sa potencijalno delikatnim događajima, širokom krugu nenadležnih organa a posebno političkih funkcionera, objektivno podrazumeva značajno veći rizik njihove zloupotrebe", naveo je Šabić.
Prema njegovim rečima, dobro je što je bez potrebe za preduzimanjem drugih mera iz nadležnosti poverenika, upozorenje dalo rezultat.
"MUP je izvestio poverenika da se sa opisanom praksom izrade i dostavljanja 'Dnevnih biltena' prestaje u potpunosti", navodi se u saopštenju.
Poverenik je naveo da je ministar Nebojša Stefanović povodom upozorenja uputio načelnicima svih organizacionih jedinica policije akt u kome je ukazano "da je prilikom dostavljanja informacija iz Biltena korisnicima koji nisu u sastavu MUP-a neophodno izveštaje o događajima dostavljati bez podataka o ličnosti".