Vesti
Društvo i ekonomija
Mali: Komunalni sistem funkcioniše na pravi način
09.01.2017. 20:00
Izvor: RTS
Mali: Komunalni sistem funkcioniše na pravi način
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da su sve ulice kojima prolazi gradski prevoz prohodne, uz uredno grejanje i snabdevanje električnom energijom. Najavio je da će ove godine biće zamenjeno 70 kilometara vodovodnih cevi.
Siniša Mali je danas, sa predsednikom Skupštine grada Nikolom Nikodijevićem i direktorima gradskih preduzeća, na brodu "Topčiderka", prisustvovao akciji lomljenja i uklanjanja leda u rukavcu kod Velikog ratnog ostrva.
Na brodu je održana i sednica Štaba za vanredne situacije, a Mali je nakon nje novinarima rekao da se vide rezultati dobre pripreme, jer su sva javna preduzeća uradila posao kako treba, pa u glavnom gradu nema problema zbog lošeg vremena.
Kako je istakao, nema problema na ulicama, na kojima se sada preventivno posipa kalcijum-hlorid, kako bi se sprečila pojava leda, dok elektrane rade punim kapacitetom, pa nema većih kvarova ni kada je u pitanju grejanje.
Gradska čistoća je, kaže, angažovala sve kapacitete kako bi se čistile pešačke zone, a jedini problem je pucanje starih vodovodnih cevi.
Gradonačelnik je naznačio da svi prihvatni centri, svih 17 odeljenja Centra za socijalni rad dežuraju 24 sata, te da ima dovoljno mesta i u Prihvatilištu za stare i u Prihvatilištu za decu, tako da niko nije ostao na ulici.
"Kontaktirali smo i više od 700 najugroženijih, samačkih domaćinstava, dopremamo im hranu i vodu, sve što je neophodno, kako stariji ne bi izlazili napolje zbog poledice", rekao je Mali.
Istakao je da je količina leda na rekama velika i apelovao na vlasnike plovnih objekata da ih očiste, podsećajući da su po zakonu obavezni da očiste sneg i led oko svojih plovila.
"Mi možemo da pomognemo ovoliko, ali ne možemo da radimo i tuđi posao. Važno je da svi zajedno neke stvari promenimo, kako bismo lakše pregurali ovu hladnoću", rekao je gradonačelnik.
Grad je, podvukao je Mali, pokazao da komunalni sistem funkcioniše na pravi način i da može da se nosi i sa ovako niskim temperaturama.
"Ove godine zamena 70 kilometara vodovodnih cevi"
Gradonačelnik Mali najavio je da će ove godine biće zamenjeno 70 kilometara vodovodnih cevi u centru grada i na Novom Beogradu.
Mali je istakao da je jedini problem u gradu, usled lošeg vremena i niskih temeratura, pucanje starih vodovodnih cevi.
"To su one stare azbestne vodovodne cevi, na čije pucanje ne možemo da utičemo, jer su stare i 40 do 50 godina", rekao je Mali.
Kako je rekao, taj problem će biti rešen, jer će ove godine biti zamenjeno 70 kilometara vodovodnih cevi, u strogom centru grada i na Novom Beogradu, kako ne bismo imali probleme narednih zima.