Vesti
Društvo i ekonomija
Ministarka Ana u šoku: Matičari se boje kompjutera
12.01.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Ministarka Ana u šoku: Matičari se boje kompjutera
Od 145 lokalnih samouprava, samo su 63 prebacile matične knjige u elektronski oblik. Bilo i slučajeva da se "matičar boji kompjutera."
Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabć je navela da će opštine koje su obavile manje od 50 odsto posla biti kažnjene.
"Imamo osam lokalnih samouprava koje su ispod 50 odsto, tu smo dali nalog da krene vanredni inspekcijski nadzor i da krene kažnjavanje, tako da očekujemo da će posle svih molbi, upozorenja i ponovo molbi uroditi plodom", rekla je Brnabić novinarima.
Konačno: Prijavljivanje beba za 15 minuta!
Ona je dodala da je razočarana i frustrirana stavom nekih lokalnih samouprava prema poslu koji je važan za građane, a koji nije mogao da se završi sedam godina.
"Garantujem da ćemo to završiti u naredna tri meseca. Bez toga ne možemo da pustimo u punu implementaciju Zakon o opštem upravnom postupku", rekla je ministarka nakon sastanka sa predsednicom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope Gudrun Mosler Tornstrom i dodala da očekuje da će još 20- ak opstina i gradova do kraja januara završiti taj posao.
Na pitanje šta su opštine navele kao opravdanje, rekla je da lokalne samouprave u prve tri, četiri godine nisu ozbiljno shvatale taj posao, a zatim je došlo do pomeranja rokova.
"Mi smo sada presekli. Nema opravdanja zbog čega se to nije završiilo sedam godina i ne možemo više da odlažemo uvođenje elektronskih servisa", istakla je.
Dodaje, međutim, da su lokalne samouprave ukazivale na probleme poput nedostatka softvera, licence, kapaciteta matičara...
"Imali smo, nažalost, primera gde su nam rekli da se matičar boji kompjutera", objasnila je Brnabić i rekla da su to nedopustive stvari, te da to više ne sme da se dešava i da će kazne za to biti drakonske.
Među opštinama i gradovima koji su obavili manje od pola posla je i Jagodina, a Branabiće je podsetila da puna primena Zakona o opštem upravnom postupku počinje 1. juna.