Vesti
Društvo i ekonomija
Vodovod: Ljudi, zavrnite slavine!
13.01.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Vodovod: Ljudi, zavrnite slavine!
Beogradski "Vodovod i kanalizacija" saopštio je da se prethodnih dana beleži prekomerna potrošnja vode u glavnom gradu jer mnogi potrošači, u cilju sprečavanja smrzavanja vodovodnih instalacija, ostavljaju otvorene slavine.
"Apelujemo na sve potrošače da vodu ne koriste na tako neracionalan način", navodi se u saopštenju tog preduzeća i dodaje da je proizvodnja vode na najvišem nivou, odnosno da su svi kapaciteti maksimalno angažovani.
Potrošnja vode u Beogradu trenutno je na nivou potrošnje u letnjim mesecima i ukoliko se situacija ne stabilizuje snabdevanje vodom potrošača u glavnom gradu može bitu ugroženo, izjavio je danas Direktor javno komunalnog preduzeća (JKP) Beogradski vodovod I kanalizacije (BVK) Dragan Đorđević.
On je za Tanjug, nakon sastanka kriznog štaba tog preduzeća koji zaseda svakodnevno od početka ledenog talasa, kazao da se poslednjih dana u Beogradu beleži prekomerna potrošnja vode na čitavom području grada, jer mnogi potrošači ostavljaju otvorene slavine kako bi sprečili smrzavanje vodovodnih instalacija.
"Apelujemo na sve potrošače da vodu ne koriste na takav neracionalaln način i time ugrožavaju druge", istakao je Djorđević dodavši da se potrošačima savetuje da kao zaštitu od zamrzavanja vodomerne šahtove drže zatvorenim i suvim.
Pri niskim temperaturama, kako je dodao, potrošači bi trebalo da zaštite vodomer i sve instalacije kod vodomera, odnosno da ih izoluju i utople, oblaganjem novinama, krpama ili ćebadima, a u zgradama gde se vodomeri nalaze u podrumskim prostorijama, zatvore sve prozore.
"Način da razmišljanja, nekih kvazi majstora, da otvaranje česmi ne ugrožava sistem je potpuno pogrešan i ti saveti su doveli do toga da je ugroženo snabdevanje građana i da se rezerve vode tope" kazao je on i naglasio da ukoliko se ova situacija nastavi prećiće se na plansko usmeravanju vode.
Prema rečima Dorđevića, na povećanu potrošnju vode imali su uticaja i kvarovi koji su se javljali proteklih dana , posebno na uličnoj mreži, ali su se ekipe JKP BVK trudile da zatvaranjem vode spreče njeno oticanje i otklone kvarove, tako da su zbog toga gubici minimalni.
"Proizvodnja vode u Beogradskom vodovodu trenutno je na najvišem nivou i svi kapaciteti su maksimalno angažovani", istakao je direktor BVK precizirajući da se trenutno u Beogradu proizvodi oko 6.300 litara vode u sekundi, dok je potrošnja veća od toga.
On je potsetio i da je ovolika potrošnja vode i gubici bili 2012, kada su nivo rezervi vode pali na 23 odsto.
Prema podacima JKP BVK u Beogradu se prethodnih dana povećao broj kvarova posebno na uličnoj mreži i dnevno se beležilo oko 50 pucanja cevi, a vanrednim angažovanjem ekipa koje rade u maksimalnom kapacitetu odnosno, 20 ekipa u jednoj smeni otklanjalo je 30 kvarova dnevno.
Prosečna potrošnja vode, kako su kazali u BVK , u Beogradu je oko 300 litara po glavi stanovnika u letnjim mesecima, što je duplo više od svetskog standarda koji je oko 150 litara po glavi stanovnika.