Vesti
Društvo i ekonomija
Srbiji potrebno veće učešće žena u sistemu bezbednosti
02.03.2017. 20:00
Izvor: Blic
Srbiji potrebno veće učešće žena u sistemu bezbednosti
Srbiji je potrebno više žena u sistemu bezbednosti i njegovim službama, zaključak je današnjeg skupa u Beogradu na kojem su učestvovali predstavnici institucija, međunarodnih organizacija i nevladinog sektora.
Na okruglom stolu o uticaju i primeni Rezolucije UN "Žene, mir i bezbednost" poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je da je situacija u toj oblasti u Srbiji znatno bolja nego nego ranijem periodu, ali da je daleko od zadovoljavajuće.
Ona je istakla da, kada je reč o bezbednosnim strukturama i učešću žena u njiima, treba krenuti od lokalnog nivoa.
- Potrebno je osnivanje saveta za bezbednost na nivou loklanih samouprava, kao i donošenje lokalnih strategija u toj obrasti. Naravno, sve to uz ravnopravno učešće žena - kazala je Janković i dodala da je u tomm segmentu potrebna saradnja i podrška državnih organa, kao i civilnog sektora.
Učesnici skupa uputili su i apel za što skorije usvajanje Nacionalnog akcionog plana za sprovođenje Rezolucije "Žene, mir i bezbednost", koji je u pripremi duže od godinu dana.
- Vlada će imati punu podršku OEBS-a u donošenju i sprovodjenju tog dokumenta - kazao je zamenik šefa misije te međunarodne organizacije u Srbiji Majkl Ujehara.
On je istakao da OEBS primećuje i ceni napore Srbije u ovoj oblasti i istakao da žene mogu imati veliku ulogu u rešavanju bezbednosnih izazova.