Vesti
Društvo i ekonomija
Upozorenje povrenika: Obrada podataka mora da bude uređena zakonom
16.03.2017. 20:00
Izvor: Blic
Upozorenje povrenika: Obrada podataka mora da bude uređena zakonom
Obrada podataka o ličnosti u kreditnim biroima banaka morala bi da bude uređena zakonom, uključujući i eventualnu obradu podataka koju bi teleoperatori omogućili o svojim klijentima, ponovio je danas poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.
Poverenik je, povodom vesti o dostavljanju podataka klijenata telekomunikacionih operatora kreditnom birou, podsetio da Ustav Srbije jemči zaštitu podataka o ličnosti i određuje da se prikupljanje, držanje, obrada i korišćenje podataka o ličnosti uređuje zakonom.

Kako je navedeno u saopštenju, zakonom je uređeno da je za bilo kakvu obradu podataka o ličnosti potreban pravni osnov - ovlašćenje sadržano u nekom zakonu ili pristanak lica čiji se podaci obrađuju.

Budući da ne postoji pravni osnov u zakonu, pravni osnov za njihovu obradu može biti samo pristanak lica, navodi se u saopštenju i dodaje da bi se taj pristanak smatrao valjanim pravnim osnovom za obradu podataka o ličnosti, izjavljena volja mora ispunjavati određene uslove.

Poverenik ističe i da obrada podataka o ličnosti u Kreditnom birou nije regulisana zakonom, pa tako ne postoji ni obaveza telekomunikacionih operatora da podatke o svojim klijentima dostavljaju Kreditnom birou radi procene njihovog boniteta.

Pre svega, izjava volje mora biti slobodno data, odnosno, ne sme biti data pod pretnjom, prevarom, prinudom ili u zabludi, a mora biti posebna, data za tačno određenu svrhu i informisana, što znači da lice koje daje saglasnost mora da zna ko je rukovalac podataka, koje vrste podataka obrađuje, u koje svrhe, na koji način će se podaci koristiti, koliko dugo će se čuvati podaci...

Način informisanja lica čiji se podaci obrađuju mora biti jasan, razumljiv i nedvosmislen, tako da i lice koje je potpuni laik i nema nikakva znanja iz delokruga rada rukovaoca podacima, može razumeti sve što je od značaja za njegovu odluku da li će pristati da se njegovi lični podaci obrađuju, navodi se u saopštenju.

Navodeći da informacije moraju biti date direktno licu čiji se podaci obrađuju, poverenik ističe i da upućivanje od strane rukovaoca da su uslovi za obradu podataka dostupni na nekom javnom mestu nije dovoljno.