Vesti
Sport
"Delfini" na pravom kursu!
19.07.2017. 20:00
Izvor: Mondo
"Delfini" na pravom kursu!
Nova pobeda Srbije na Svetskom prvenstvu u Budimpešti. Sa Grčkom u petak za prvo mesto u grupi i direktan plasman u četvrtfinale.
Odlično, disciplinovano, ozbiljno.
Srpski vaterpolisti zabeležili su drugu pobedu na Svetskom prvenstvu u Budimpšeti i u petak će se protiv Grčke boriti za prvo mesto u grupi, odnosno direktan plasman u četvrtfinale (što garantuje dan odmora više). Dovoljan je i bod, ali zna se da srpski vaterpolisti ne kalkulišu.
Posle ubedljive pobede nad Južnom Afrikom (21:5) u 1. kolu Svetskog prvenstva, "delfini" igrali su protiv mnogo zvučnijeg i respektabilnijeg rivala - Španije, ali ni u ovoj utakmici neizvesnosti nije bilo.
Srbija - Španija 11:5 (3:1, 2:0, 3:2, 3:2). Po dva gola za branioca svetske titule postigli su Andrija Prlainović, Filip Filipović i Nemanja Ubović. Po jedan gol - Dušan Mandić, Milan Aleksić, Stefan Mitrović, Duško Pijetlović, Miloš Ćuk.
Za razliku od, recimo, finala Svetskog prvenstva 2009. godine, koje je odlučeno petercima (odlučujući gol hladnokrvnog Milana Aleksića), pa i četvrtfinalnog duela na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru (10:7 za Srbiju), na 30 stepeni Celzijusovih u Budimpešti danas nije bilo nikakvih uzbuđenja, a još manje iznenađenja.
Podmlađeni tim Španije (najbolji igrač Giljermo Molina je u međuvremenu dobio italijanski pasoš), sa novim selektorom Davidom Martinom, bio je, svakako, mnogo teži rival od Južne Afrike, ali nikako i tim koji bi mogao da iznenadi olimpijskog, svetskog i evropskog šampiona, niti da mu napravi probleme.
Osim početnog vođstva Španije (1:0) i nešto slabijeg starta srpskog tima, sve ostalo je bilo na strani Srbije. Posebno napadi sa "igračem više", kojih je u ovom meču bilo, zaista, mnogo i to je jedan od segmenata koji treba da raduje selektora Dejana Savića. Baš kao i odbrana koja je pokretljivim Špancima dozvolila tek pet golova i gotovo nijedan kontranapad, što je godinama glavno obeležje igre "crvene furije".
Andrija Prlainović je bio taj koji je u uvodnom delu utakmice pokrenuo srpsku mašinu, uneo živost u napad, a Branislav Mitrović, na drugoj strani bazena, dao je sigurnost odbrani odličnim intervencijama.
Kad se mašina "zalaufala" Špancima više nije bilo pomoći... Doduše, i oni su bili svesni, bar su to naznačili u izjava pre meča, da je Srbija apsolutni favorit i da će biti vraški teško nešto više uraditi. Njihov moral, čini se, potpuno je slomio početak druge četvrtine, kada su "delfini" postigli dva efektna gola, za +4 (5:1).
Do kraja meča, reklo bi se, rutinsko provođenje posla kraju...
- STATISTIKA -
IGRAČ VIŠE: Srbija 10/8, Španija 11/3.
PETERCI: Srbija 1/1
Srbija: Gojko Pijetlović, Mandić 1, Rašović, Ranđelović, Ćuk 1, Duško Pijetlović 1, Ubović 2, Aleksić 1, Jakšić, Filipović 2, Prlainović 2, Stefan MItrović 1, Branislav Mitrović.
ŠPANIJA: Pinedo, Munariz, Ortega, Domingez, Sančez 1, Mingelj, Baroso 1, Espanjol 1, Tahulj, Fernandez, Malarač 1, Gutierez, Matos.
- PRVA ČETVRTINA -
- Prvi udarac ka golu (Andrija Prlainović), ali su se Španci odbranili. Ni napad Španije nije prošao.
- Ni drugi napad Srbije nije bio uspešan, udarac Viktora Rašovića preko gola. A pokušaj Alberta Munariza zaustavlja Branislav Mitrović.
- Ni Filip Filipović nije bio precizan, ali ni Španci, iz "produženog" napada nisu imali rešenje za agresivnu odbranu.
- Loša organizacija napada sa igračem više za Srbiju... Odbrana Srbije funkcioniše besprekorno. Centar Španije je odsečen i lopta ne može ni da mu priđe.
- 1:0 za Španiju, iz napada sa igračem više, strelac Alehandro Sančez.
- 1:1, izjednačio je Andrija Prlainović (napad sa igračem više).
- 2:1, opet Andrija Prlainović sa krila, u situaciji sa igračem više za Srbiju!
- Odlična akcija Srbije, lopta do Duška Pijetlovića i penal.
- 3:1, Filip Filipović.
- Napad Španije sa igračem više, a čim je istekla kazna, novi igrač više za Špance. Ali, odbranila se Srbija.
(kraj prvog dela 3:1)
- DRUGA ČETVRTINA -
- Novi igrač više za Srbiju i KAKVA AKCIJA! Odbojka u vodi - Mitrović iz odbitka do Nemanje Ubovića koji je pogodio mrežu Španaca, 4:1!
- Gooool! 5:1! Kakav gol Dušana Mandića, uz zvuk sirene koja označava kraj napada! Gotovo iz nemoguće situacije, odapeo je igrač Pro Reka sa devet metara i pogodio gol!
- Španci bez rešenja u napadu u prvim minutima ruge deonice meča...
- Igrač više za Španiju. Ali, pokretljiva odbrana Srbije nije dala Špancima da ozbiljnije zaprete.
- Golman Bane Mitrović pravi "parade" i omogućava svom timu da krene u napad, u kojem je izboren igrač više. Nije realizovan, udarac Filipovića zaustavila je prečka.
(kraj druge četvrtine 2:0)
- TREĆA ČETVRTINA -
- Igrač više za Španiju, i gol 5:2, strelac Albert Espanjol.
- Ali, odmah u narednom napadu, 6:2, Milan Aleksić posle lepe akcije u napadu sa igračem više.
- 6:3, smanjuju Španci ponovo iz napada sa igračem više, strelac Blai Malarač.
- 7:3, gol Filipa Filipovića, pronašao je "rupu" u španskom bloku.
- Osvojena lopta i neiskorišćena kontra Srbije (prečka). Potom i udarac Milana Aleksića pored gola. I Španci su posegli za iznuđenim rešenjem, udarac sa distance, ali neprecizno. Potom udarac Filipovića - opet prečka.
- 8:3, gol Stefana Mitrovića nakon što je Duško Pijetlović iznudio igrača više. Posle nekoliko napada na obe strane bez gola, konačno se zatresla mreža.
- Imali su Španci igraća više, ali je udarac Munariza "pročitao" Bane Mitrović. Potom još jedan napad Španaca sa brojčanom prednošću, ali opet bez rezultata.
(kraj treće četvrtine 3:2)
- ČETVRTA ČETVRTINA -
- Šteta što ova akcija nije prošla. Pijetlović je izbegao "ofsajd", da se izrazimo fudbalski, ali mu je u ključnom trenutku ispala lopta.
- Ali, zato u narednom napadu 9:3, Duško Pijetlović, na pravom mestu, samo je prosledio loptu u mrežu.
- 9:4, lep gol Alberta Barosa, koji je sa krilne pozicije iznenadio golmana Gojka Pijetlovića (ušao umesto Baneta Mitrovića).
- 10:4, ali odmah u narednom napadu NemanjaUbović se izborio za poziciju i matirao španskog golmana.
- 11:4, u strelce se upisao i Miloš Ćuk. Onako kako on ume - efektno.
- Novi neiskorišćeni napad Španije sa igračem više, Gojko Pijetlović hvata "živu loptu".
- Kontra Srbije, Ubović je pobegao odbrani Španije, ali mu je prilikom šuta nedostajalo snage.
- 11:5, Alehandro Bustos Sančez stavlja tačku na utakmicu. Kontra Španije. prva na utakmici.