Vesti
Društvo i ekonomija
Eksploatacija litijuma kod Loznice 2023. godine?
27.07.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Eksploatacija litijuma kod Loznice 2023. godine?
Vlada Srbije i kompanija Rio Tinto potpisale su Memorandum o razumevanju, koji bi trebalo da omogući implementaciju projekta "Jadar" za razvoj ležišta litijuma i borata u okolini Loznice. Proizvodnja bi trebalo da počne 2023. godine.
Memorandum će omogućiti formiranje zajedničkih radnih grupa između Vlade Srbije i kompanije, kako bi se omogućio efikasniji razvoj projekta "Jadar" kroz studijsku fazu i proces dobijanja dozvola, a u skladu sa zakonom, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.
Potpisivanju su prisustvovale premijerka Ana Brnabić i ambasadorka Australije Džulija Fini, a Brnabić i Antić su prethodno u Vladi Srbije održali sastanak sa predstavnicima britansko-australijske kompanije Rio Tinto.
"Kompanija Rio Tinto do sada je uložila 90 miliona dolara u projekat Jadar, a planirano je da proizvodnja počne 2023. godine što, potvrđuje dugoročnost i stabilnost projekta", rekla je tom prilikom Brnabić.
Projekat "Jadar", koji kompanija Rio Tinto razvija u Srbiji, odnosi se na razvoj ležišta litijuma i borata svetske klase.
Ukoliko se realizuje, moći će da zadovolji značajan deo svetske potražnje za litijumom i boratima.
Da bi se domaća privreda ravnomerno razvijala, kaže premijerka, neophodno je pokretanje ekonomskog razvoja na lokalu, a projekat Jadar značajno će uticati na razvoj Loznice i celog regiona.
"Projekat angažuje domaće i svetske stručnjake koji pored socio-ekonomskih parametara posebnu pažnju posvećuju i zaštiti životne sredine, bez čega je svaki dalji napredak nezamisliv", rekla je Brnabić.
Povećanjem investicija u Srbiji direktno se ubrzava ekonomski rast i to je preduslov za unapređenje kvaliteta života svakog građanina, što je najvažniji zadatak Vlade Srbije, dodala je premijerka.
Antić je izrazio uverenje da će potpisivanje Memoranduma o razumevanju ubrzati sve aktivnosti u procesu otvaranja rudnika i početka eksploatacije litijuma, što će kapitalno uticati na razvoj Srbije.
"Razvoj projekta u zadatim vremenskim okvirima i njegova implementacija učiniće Srbiju ključnim prerađivačem dva veoma važna elementa - litijuma i bora, koji su bitni za savremeni razvoj. Na taj način ćemo dati zamajac rastu srpske ekonomije", istakao je Antić.
Reč je o nalazištu svetske klase koje će moći da generiše više od 10 odsto svetske proizvodnje litijuma, a Memorandum su u Vladi Srbije potpisali ministar Antić i izvršni direktor Rio Tinto So, uranijum i borai Sajmon Trot i direktor Rio Sava eksplorejš d.o.o. Ričard Stori.
"Veoma smo zadovoljni napretkom u potpisivanju Memoranduma o razumevanju, kojem svedočimo danas u Beogradu. Memorandum polaže temelje za efikasniju razradu našeg projekta kroz sve projektne faze, čime dovodimo Srbiju i Rio Tinto korak bliže cilju da postanemo vodeći izvor ponude litijumom i boratima na svetskom nivou", rekao je Trot.
Projekat "Jadar" može da donese značajne dugoročne i održive koristi za Srbiju i lokalnu zajednicu tokom dugog perioda od više decenija, za mnoge njene generacije.
Projekat se implementira u skladu sa najvišim međunarodnim standardima bezbednosti i zaštite na radu, zaštite životne sredine i standarda saradnje s lokalnom zajednicom.
Ukoliko projekat dobije sva odobrenja, kompanija planira da investira značajna kapitalna sredstva u njegov razvoj, izgradnju rudnika i novu, inovativnu tehnologiju za preradu jadarita, navedeno je u saopštenju.
Kompanija, koja, inače, spada u svetske lidere po eksploataciji ruda, obavlja obimne aktivnosti u okolini Loznice, gde u okviru projekta "Jadar", vrši istraživanja jedinstvene mineralne kompozicije rude litijuma.
Usled visoke koncentracije litijuma i bora - kao i geološkog ležišta za koje je procenjeno da iznosi 200 miliona tona - Jadar se smatra jednim od najvećih nalazišta litijuma na svetu.
Najlakši metal na planeti ima široku lepezu primene u izradi proizvoda, od kojih se izdvajaju baterije za hibridna i vozila na električni pogon.
Nalazište takođe sadrži i bor, koji je osnovni sastojak pri izradi stakla otpornog na toplotu, staklenih vlakana, keramike, đubriva, deterdženata, sredstva za zaštitu drvenih površina, kao i u izradi mnogih drugih proizvoda koji se koriste u domaćinstvu i u komercijalne svrhe.

Bor je takođe upotrebljen pri izradi izolacije koja građevine čini energetski efikasnijim prostorima, kao i pri izradi ekrana za televizore, računare i pametne telefone.
Niče najveći rudnik zlata na svetu, i to kod Bora!
Tim srpskih i američkih geologa zaposlenih u kompaniji Rio Tinto, otkrio je u blizini Loznice 2004. godine ležište, koje sadrži mineral pod nazivom jadarit. Dolina reke Jadar u Srbiji je i dalje jedino mesto na svetu na kome je mineral pronađen.
Sasvim slučajno, jadarit je gotovo istog hemijskog sastava kao i kriptonit, izmišljeni mineral u slavnoj priči o Supermenu.
Projekat je trenutno u fazi izrade studije prethodne opravdanosti.
Litijum se upotrebljava za izradu baterija za vozila na električni pogon, a koristi se i u upotrebi bora pri izradi izolacije staklenim vlaknima i izgradnji vetrenjača.