Vesti
Sport
Đorđević: Treba nam pomoć navijača, rezultat je najbitniji
22.11.2017. 20:00
Izvor: Vesti online
Đorđević: Treba nam pomoć navijača, rezultat je najbitniji
Ovog vikenda košarkaška reprezentacija Srbije započinje kvalifikacije za Svetski kup 2019. u Kini koje startuju u senci sukoba FIBA i Evrolige zbog kojeg mnogi asovi neće igrati za nacionalne timove. U petak i ponedeljak od 20 sati "orlovi" će se sastati s Austrijom i Gruzijom u hali "Aleksandar Nikolić" i tim povodom medijima se obratio selektor Aleksandar Đorđević zajedno sa kapitenom Mačvanom.
- Veoma specifično takmičenje od kojeg nam zavisi odlazak na SP. Veoma nam je drago što smo opet zajedno i pozivam navijače da dođu u što većem broju i pomognu nam jer ima mnogo novih igrača, rekao je kapiten "orlova".
Kakva je atmosfera, pitali su novinari Milana.
- Svesni smo ozbiljnosti, nisu svi bez iskustva, mlađi su igrali za mlade selekcije, Tepić, Gagić i Paunić su već bili u A timu, a mi koji smo duže kod Saleta ćemo im svima pomoći.

Reč je potom preuzeo selektor:
- Shvatamo šta je pred nama, svaka sledeća je utakmica najvažnija i svi na to tako gledamo i tako spremamo igrače. Pokušavamo da u kratkom roku dođemo da nekih automatizama koji su potrebni. Sigurno je potrebna pomoć publike, naročito mlađima, koji su možda i došli s privatnim očekivanjima, ali sada je najbitniji rezultat, a ne igra. Situacija takva kakva je, pobednik uvek nađe rešenje za neki problem, a gubitnicima je to povod za odustajanje.

Mogu li neki od ovih igrača biti nosioci kasnije?
- Svi su oni u našim sveskama i analizama. Sigurno i sada igraju najbolji igrači kao i oni koje sam vodio na EP. Rekao sam im da su reprezentativci Srbije u svakom pogledu.
Austriju respektujemo i sve je spremno i skautirano. Radim sa ljudima koji svi znaju šta želim i to se naže na stolu i pre nego što završim pitanje. Ne preterujemo sa informacijama da ne bi igrači se opteretili previše i zapostavili svoj košarkaški instinkt.
Molim vas da imate strpljenja za momke, imaćete prilike da pričate s njima, neka u prirodnom ambijentu izađu da igraju.

Da li će doći evroligaški igrači za sledeći meč?
- O tom - potom, ova dva dana su nam kao dva meseca, nisam siguran da treba dovesti nove igrače u tom jednom danu. Možda nekog ko poznaje sistem, kao što rekoh o tom - potom. Svi smo zatečeni, ne znamo kako će izgledati ovo i svaki sledeći put će biti lakši. Hvala klubovima koji imaju razumevanja i mom klubu koji mi je izašao u susret što se tiče angažovanja ovde.

Da li ovo deo smene generacija na nekim pozicijama?
- Imamo mi još dosta lufta da radimo s igračima koji četiri godine u našem sistemu tako da će ovi morati dobro da se pokažu da bi nekoga od njih istisnuli.
Selektor se zahvalio Vladimiru Štimcu i nazvao ga velikim primerom odnosa prema reprezentaciji i istakao da bi Stefan Jović značio mnogo kada bi bio tu, te da će se uskoro oporaviti dok će Lučić biti još neko vreme odsutan.