Vesti
Sport
NOVA FUDBALSKA ERA
27.02.2018. 20:00
Izvor: Blic
NOVA FUDBALSKA ERA
Evropska fudbalska unija (UEFA) potvrdila je da od naredne sezone na snagu stupaju promene u formatu Lige šampiona i Lige Evrope, čija je suština da "veliki" klubovi dobijaju prednost u odnosu na "male".
Naime, Liga šampiona će u sledeće četiri godine imati čak 26 direktnih učesnika (po četiri iz Španije, Nemačke, Engleske i Italije, dva iz Rusije i Francuske, a po jedan iz Portugalije, Ukrajine, Belgije, Turske, Češke i Švajcarske, uz osvajače Lige Evrope i Lige šampiona), a preostalih šest biće iz kvalifikacija. Do sada je iz kvalifikacija u elitno takmičenje ulazilo deset ekipa, i to odvojeno, pet šampiona, i pet ekipa koji to nisu bile u prethodnoj sezoni. Sada je to smanjeno za četiri mesta.

Ove promene znače da će srpski šampion imati jako težak put do elite, kroz četiri kvalifikaciona kola, ali će imati mogućnost da u slučaju eliminacije u bilo kojoj rundi - nastavi takmičenje u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Grupna faza Lige Evrope daje 17 direktnih ulaznica, a novost je da će, kao i Liga šampiona, i ona u kvalifikacijama imati "stazu šampiona" (u kojoj su i timovi eliminisani iz Lige šampiona) i "ligašku stazu". U onoj prvoj, biće osam mesta za učešće u Ligi Evrope, a "ligaška" će dati 13 učesnika.
Podsetimo, Srbija svog prvaka šalje u kvalifikacije za Ligu šampiona, a tri mesta naša zemlja ima u kvalifikacijama za Ligu Evrope, od čega su dva na osnovu konačnog stanja na tabeli, a jedan predstvnik stiže kao pobednik Kupa Srbije.

Sledeća sezona u kvalifikacijama za Ligu šampiona počinje 26. juna utakmicama u preliminarnoj rundi, a Liga Evrope dva dana kasnije.