Vesti
Politika
SAJONARA, DIPLOMATIJO
05.06.2018. 20:00
Izvor: Blic
SAJONARA, DIPLOMATIJO
Ambasador Srbije pojavio se na svečanosti u Japanu kao SAMURAJ
Ambasador Srbije u Japanu Nenad Glišić pojavio se u nedelju na lokalnom festivalu u japanskom gradu Fudžimi u svečanoj samurajskoj odeći, u čast pobratimskog odnosa tog grada i Šapca, javlja jedan od glavnih dnevnih listova u Japanu "Mainići Šimbun".

Kako navodi, Glišić se pojavio na glavnom događaju festivala kao "omecuke" (ometsuke), odnosno viši zvaničnik zadužen za nadgledanje visoko rangiranih samuraja u vreme Šogunata Tokugava ili pojedinih feudalaca tokom Edo perioda, od 1603. do 1868. godine.

Glišić je rekao da mu je bilo izuzetno drago da prvi put nosi tradicionalni samurajski oklop i naglasio da namerava da nastavi da promoviše prijateljstvo Srbije i grada Fudžimi.

Japanski list ističe da je 10 osoba, koje su pozirale kao samurajski ratnici, pucalo iz pištolja, čime su privukli pažnju srpskog ambasadora i gradonačelnika Hiromicua Hošinoa, koji je glumio generala.

Podseća i da su Fudžimi i Šabac postali pobratimljeni gradovi 1982. godine, a da je japanski grad poslao 2014. godine srpskom gradu donacije nakon poplava.

Gradonačelnik Hošino je izrazio nadu da će taj odnos biti most između Japana i Srbije, dodaje "Mainići Šimbun".