Vesti
Politika
RAČUNAJTE NA NAS
21.06.2018. 20:23
Izvor: Blic
RAČUNAJTE NA NAS
"RAČUNAJTE NA NAS" Radev: Srbija je EU do 2025. - ambiciozno, ali DOSTIŽNO
Predsednik Bugarske Rumen Radev istakao je danas u Beogradu da se u rešenje pitanja Kosova ne smeju zapostaviti argumenti srpske strane, jer bi se u suprotnom dobilo neodrživo rešenje, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će otići na nastavak dijaloga, ali da je prilično obeshrabren zbog izjava koje su iz Prištine dolazile proteklih dana.

Radev je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, ponovio da dijalog nema alternativu.

„Neophodno je da se pronađe rešenje kako Srbija ne bi imala dalje prepreke na putu ka evropskoj integraciji“, poručio je on.

Radev je podvukao da je neophodno pažljivo saslušati i analizirati argumente srpske strane, koji ne smeju biti zapostavljeni.

„Ako se to ne učini nećemo dobiti održivo rešenje“, upozorio je predsednik Bugarske, zemlje koja do kraja meseca predsedava EU.

Vučić je preneo da je danas na plenarnom sastanku potpredsednik Vlade i ministar inostranih poslova Ivica Dačić govorio o KiM.

Ukazao je da nikada ne govori ništa protiv nekog drugog, posebno ne pred stranim gostima, čak iako taj nije ispunio obaveze iz nekog sporazuma, koji je donet pod plaštom EU, dodajući da je predsednik Bugarske u Beogradu u svojstvu šefa svoje države, a ne Unije.

„Ićiću u Brisel. Imajući u vidu sve izjave koje su dolazile od aktera nečega što treba da bude dijalog prilično sam obeshrabren, a da li će biti drugačije, videćemo. Da li verujem ili sam optimista - ne sasvim“, rekao je on.

Vučić je kazao da delegacija Beograda mora da bude prisutna, da se bori za interese svog naroda i celog regiona.

S tim u vezi je ukazao na značaj članstva u EU, navodeći da je Srbija mnogo komplikovaniju deonicu Koridora 10 kroz Sićevačku klisuru i tunel Bancarevo morala svojim parama da plaća, te da bi bilo mnogo lakše da neki deonicu, kao što je u slučaju Bugarske, možemo da uradimo novcem Unije. Za autoput Niš-Priština daju nam 20 odsto granta, zbog čega smo presrećni. Tuđim parama biće izrađeno 15-ak kilometara. To je, pored vrednosti kojima težimo, nešto što je bitno zbog čega treba da se pridružimo EU“, objasnio je on.

Vučić je dodao da će Srbija ove godine završiti istočni krak Koridora 10, dodajući da građani Srbije ne veruju da će istočni i južni krak biti završeni.

„Nadamo se da će i Bugarska završiti svoju deonicu, kako bi više vozila, odnosno svi koji budu išli za Istanbul, koristili ovu najbržu vezu“, kazao je on.

Radev je ukazao da Bugarska nešto zaostaje kada je reč o autoputu ka Srbiji, dodajući da je teren složen.

Kazao je da očekuje da će procedure i gradnja biti završene u roku, te da se nada da će put biti gotov do 2022., ali da o rokovima govori vlada.

"Smatram da moramo što pre da završimo naš deo autoputa“, naglasio je on.

Radev se osvrnuo i na gasni interkonektor ukazujući da se trenutno proučava predprojekat.

Prema njegovim rečima interkonektor je prioritet za Bugarsku, jer je on izuzetno važan za Sbriju u cilju osiguravanja diversifikacije, sigurnih cena, kao i dostave gasa.

"Računajte na nas"

Radev je rekao i da Srbija može i mora da računa na pomoć Bugarske na evropskom putu, jer cilj dve zemlje jeste da radimo zajedno na boljoj perspektivi Balkana i evropskoj budućnosti regiona.

Nakon sastanka sa srpskim predsednikom Vučićem, Radev je rekao da je budućnost Srbije Evropska unija, a da je "evropski okvir" za Srbiju - 2025. godina, ambiciozan, ali dostižan cilj.

"Danas su odnosi dve zemlje na takvom nivou da pozitivni procesi dominiraju. Odlučni smo da radimo zajednički, da to bude perspekticva za koju nema povratka", poručio je predsednik Bugarske.

On je zahvalio Vučiću na učesću na samitu Zapadni Balkan u Sofiji, gde je, kako je istakao, pokazao da ima jasnu i dugoročnu viziju, a hrabru i konstruktivnu politiku u odbrani te vizije.Takođe, poručio je da istorijsko pomirenje na kojem je izgrađena Evropa mora da pronađe mesto na Balkanu, i da svi zajedno radimo na rome da govor mržnje ostane u prošlosti, a da na njegovo mesto dođu saradnja i prijateljski odnosi.

"Vučić i ja smo svesni toga i radimo na tom pravcu, ali toga moraju biti svesne i zemlje regiona, jer to je način da pokazemo da smo izvukli pouke i lekcije iz prošlosti i da zajedno radimo na budućnosti", ukazao je Radev.

Bugarski predsednik konstatovao je da je robna razmena između dve zemlje više od milijardu evra, a da Srbija i Bugarska imaju zajednički uspeh na svim poljima, posebno u infrastrukturnim projektima.

Ono na čemu bi trebalo da rade, kaže on, jeste bolja saradnja u oblasti rečnog i vazdušnog transporta.

"Budimo aktivniji u rečnom transportu i poboljšajmo saradnju u okviru Dunavske strategije", poručio je Radev.

On je rekao i da je predložio srpskom predsedniku "da zajedno posete Bosilegrad i Caribrod, a da je Vučih ne samo prihvatio, već i preuzeo inicijativu koja se odnosi na istorijsko pomirenje i razvoj odnosa".

Takođe, dva predsednika će sutra imati susret sa bugarskom nacionalnom manjinom, što je, kaže Radev, prvi takav sastanak.

"Biće razmatrana konkretna pitanja. Svi očekujemo da će naša manjina osetiti snažniju podršku srpske države, kao i promene u njenom zakonodavstvu koje mi cenimo", dodao je predsednik Bugarske.

On je naveo i da će, zajedno sa Vučićem, predložiti vladama da naprave još jedan granični prelaz.

"To će biti vrlo važan znak i nastavak napora za našu povezanost. To znači da ljudi sa obe strane mogu mnogo bolje da se druže",

Obojica su, kaže, dali zadatke delegacijama do večeras, da utvde šta može da se uradi za medije na maternjem jeziku, za zdravstvo, obrazovnu razmenu.

"Isto tako, Vučić će se zalagati za neka rešenja koja će bugarskoj manjini pokazati da srpska država zaista poštuje njegova prava", zaljučio je Radev.

"Sukobe ostavljamo u prošlosti"

Vučić je rekao da je sa Radevim zajednički konstatovano da je vreme da se prošlost u potpunosti prevaziđe i da se otvorni stranica budućnosti, te da se dve zemlje posvete prijateljstvu i budućnosti.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare , predsednik Vučić je preneo da je sa Radevim razgovarao o sukobima u prošlosti i kako na najbolji način prevazići prošlost.

„Nekada smo bili na istoj, nekada na različitoj strani, nekada se direktno sukobljavali. Smatramo da je vreme da se to u potpunosti prevaziđe, groblja obeleže, poštujemo mrtve na obe strane i otvorimo stranicu budućnosti“, objasnio je on.

Vučić je rekao da su odnosi dve zemlje iz godine u godinu, iz meseca u mesec sve bolji.

Kazao je da postoji odličan politički dijalog, da ekonomski rezultati pokazuju da saradnja napreduje velikom brzinom.

S tim u vezi je preneo da je prošle godine, po prvi put, trgovinska razmena prešla vrednost od milijardu eva.

U poslednjih pet godina, kako je rekao, beleži se veoma dinamičan rast, a samo u odnosu na 206.rast je iznosio čak 53 odsto.

Rast uvoza i izvoza sa Bugarskom

Ukazao je da postoji i značajan rast uvoza i izvoza, i da se kompanije ozbiljnije i značajnije povezuju.

Takođe je Vučić naveo da su turisti iz Bugarske treći na listi zemalja porekla koji posecuju našu zemlju, te da je u prva četiri meseca zabeležen dodatni rast u prilivu turista iz te susedne zemlje.

To je, kako je ocenio, važno ne samo radi novca, već pre svega i zbog povezivanja ljudi.

Naglasio je da je bilo reči i o energetskim temama, o gasovodu Niš-Dimitrovgrad.

Sutra, kako je najavio, obićiće zajedno završetak izgradnje istočnog kraka Koridora 10.

"Kada se on završi između Beograda i Sofije biće potrebno svega tri sata vožnje, a oni koji krše propise moćiće da stignu i mnogo brže", rekao je Vučić.

Kazao je da je za Srbiju važna i modernizacija železničke pruge Niš-Dimitrovgrad.

Podrška evropskom putu Srbije

Posebnu zahvalnost preneo je predsedniku Radevu na podršci Bugarske evropskog puta Srbije.

Zahvalio se Radevu i što je uvek želeo da čuje šta Srbija ima da kaže oko Kosova.

„Bugarska je priznala kosovsku nezavisnost, a mi nismo. Ali stav Bugarske je danas da stavovi Srbije mora biti saslušani“, naglasio je Vučić.

Rekao je da naša regionalna saradnja ide u dobrom smeru, posebno i pitanje odnosa prema bugarskoj manjini u Srbiji.

S tim u vezi je konstatovao da je Srbija spremna da ispuni sve u skladu sa najvišim evropskim standardima.

Kazao je da su za osnovno obrazovanje završeni svi udžbenici na bugarskom, od kojih su dva bila problematična, a za srednju školu je završeno sve.

Srbija je, kako je rekao, spremna i da značajnije finansira medije na bugarskom jeziku.

„Mislim da ćemo našim stalnim sastancima uspeti da kreiramo drugačiji i neuporedivo bolji ambijent između naših, prijateljskih, zemalja, kao i da ekonomska saradnja ubrzano napredovati“, rekao je on.

"Bugari u Srbiji mogu da biraju gde će se lečiti"

Srbija nema nikakvih problema sa tim da se njeni građani bugarske nacionalnosti leče i u bugarskim medicinskim ustanovama, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić i dodao da je o tome danas razgovarao i sa svojim bugarskim kolegom Rumenom Radevim.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Radevim, odgovarajući na pitanje šta se konkretno radi na poboljšanju zdravstvenih uslova kao i obrazovanja za bugarsku nacionalnu manjinu, najavio formiranje time koji će raditi na tome.

Kako je rekao nemamo problema sa tim da se građani naše zemlje Bugari, leče gde god ime je lakše i bolje.

Podsetio je da je nedavno u Nišu otvoren jedan od najmodernijih kliničkih centara, koji je spreman da primi građane bugarske nacionalnosti da je isti slučaj i sa VMA u Beogradu, da je to vlada obezbedila ali da nema problema ukoliko oni odluče da se leče u zdravstvenim ustanovama u Bugarskoj.

Dodao je da će sa bugarskim kolegom o tom pitanju razgovarati i večeras i dodao da će predsednik Radev imati šta da saopšti sutra kada se budu sastali sa predstavnicma bugarske nacionalne manjine, kao i oko dodatnog finansiranja medija, ulaganja u znanje i duhovnu insfrastrukturu Bugara koji žive kod nas.

Doček uz najviše državne počasti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas, ispred Palate Srbije, uz najviše državne i vojne počasti predsednika Bugarske Rumena Radeva, koji je doputovao u dvodnevnu posetu Srbiji.

Nakon dočeka dva predsednika su počela sastanak u četiri oka, nakon kojeg će se razgovori nastaviti u prisustvu ostalih članova delegacija. Posle sastanka, Vučić i Radev će se obratiti novinarima.
Kasnije u toku dana predsednici će prisustvovati otvaranju izložbe "Primenjena nostalgija" a sutra, drugog dana posete, dvojica predsednika boraviće u Dimitrovgradu.

Planirani su sastanak sa predstavnicima bugarske nacionalne manjine, potom polaganje venaca na spomenik "Pametnik" na Neškovom brdu, ceremonija polaganja kamena temeljca za spomenik "Sveti Kirilo i Metodije" i obilazak radova na petlji "Dimitrovgrad zapad".