Vesti
Politika
Brnabić danas i sutra na Samitu 16+1 u Sofiji
06.07.2018. 20:00
Izvor: Blic
Brnabić danas i sutra na Samitu 16+1 u Sofiji
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić boravi danas i sutra u dvodnevnoj poseti Bugarskoj, povodom učešća na Sedmom samitu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.
Premijerka Brnabić sastaće se danas sa premijerom Državnog saveta NR Kine Li Kećiangom, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.
Samit, kojem prisustvuju lideri 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine održaće se sutra, a glavne teme biće produbljivanje saradnje zemalja inicijative 16+1 za održivi napredak.
Brnabić je juče izjavila da očekuje mnogo od Samita 16+1 Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Sofiji i gde će biti potpisano nekoliko ugovora.
Na ovogodišnjem samitu kao najvažnije tačke ekonomske saradnje biće predstavljene oblasti: industrijsko partnerstvo, infrastruktura i zajednička ulaganja, poljoprivreda, turizam i visoke tehnologije.
U delegaciji sa predsednicom Vlade su potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.
Na marginama Samita Kina - CIEZ predviđeni su i bilateralni susreti premijerke Brnabić sa premijerom Republike Bugarske Bojkom Borisovim i prvim potpredsednikom Vlade Republike Belorusije Vasilijem Matjuševskim.
Predsednica Vlade Srbije prisustvovaće poslovnom forumu u Sofiji, koji će okupiti više od 250 kineskih kompanija i oko 700 poslovnih ljudi iz Centralne i Istočne Evrope.
Na ovogodišnjem samitu kao najvažnije tačke ekonomske saradnje biće predstavljene industrijsko partnerstvo, infrastruktura i zajednička ulaganja, poljoprivreda, turizam i visoke tehnologije.