Vesti
Politika
"IMA TU NEKA GRANICA, PRIVREMENA..." Predrag Marković uzburkao javnost OPASNOM IZJAVOM o granici Srbije i RS
11.07.2018. 20:00
Izvor: Blic
"IMA TU NEKA GRANICA, PRIVREMENA..." Predrag Marković uzburkao javnost OPASNOM IZJAVOM o granici Srbije i RS
Izjava zamenika predsednika Socijalističke partije Srbije i istoričara Predraga Markovića da je “Banjaluka za Srbiju zapadna prestonica svih Srba” i da je između Srbije i Republike Srpske “granica koja je privremena”, loša je za odnose Srbije i BiH, kažu sagovornici „Blica“.
Marković je tokom vikenda boravio u Banjaluci na kongresu tamošnje Socijalističke partije i tada rekao da je Banjaluka za Srbiju zapadna prestonica svih Srba.
- Tu ima neka granica, koja je privremena. Predsedik Srpske Milorad Dodik sa svima nama će se potruditi da je izbrišemo. To nije nacionalizam, već evropska integracija - rekao je Marković.
Prema njegovim rečima, Srbi sa zapadne strane reke Drine imaju veliku ulogu u razvoju srpskog socijalizma.
- Ovi ljudi ovde dali su najveći doprinos u borbi protiv fašizma, a Srbija i Republika Srpska isto - ocenio je Marković.
Marković je funkcioner SPS, koja je u koalicionoj vlasti sa Srpskom naprednom strankom, a njegove reči se kose sa zvaničnom državnom politikom Srbije. Jer kad god je predsednik Aleksandar Vučić, ili neko drugi iz vlasti, govorio o BiH, uvek je isticano da Srbija poštuje teritorijalni integritet susedne države, kao i integritet entiteta Republike Srpske i Dejtonski sporazum. Vučić je, podsetimo, posle susreta sa srpskim članom Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem, krajem marta u Beogradu, poručio da su dobri odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine od suštinskog značaja za očuvanje mira i stabilnosti u regionu, ali i za ekonomski napredak Zapadnog Balkana.
Uvek je opasno kada se govori ovako na Balkanu, situacija u Bih nije idealna, kaže Boban Stojanović
Da Markovićeva izjava nema veze sa očuvanjem stabilnosti upozorava doktorand na Fakultetu političkih nauka Boban Stojanović.
- Uvek je opasno kada se govori o ovakvim stvarima. Ovo je Balkan, situacija u BiH nije idealna, konstantno su na pitanjima Dejton - novi Dejton... Ove reči ne idu u pravcu smirivanja tenzija i boljeg života - kaže Stojanović. Ipak, on napominje i da velikog udela ima i to što će u Republici Srpskoj uskoro biti održani izbori.
- Meni to deluje kao da je izrečeno u službi izbora, da je Marković tamo poslat s ciljem da animira birače. Što se tiče srpske strane, verovatno je promišljeno poslat upravo on jer nije u Vladi, već je funkcioner SPS. Kad se tako posmatra, onda ne može bilo šta Srbiji da se prebaci, i da naša zemlja trpi posledice. Ciljano i promišljeno je on poslat, to su izjave koje u RS dobro prolaze i koje za njihovo biračko telo neko iz Srbije treba da izgovori. Isto tako Dodik za potrebe kampanje dolazi u Srbiju i govori slične stvari - podseća Stojanović.
Profesor na Fakultetu političkih nauka Zoran Stojiljković kaže da je izjava Markovića štetna sa više aspekata.
- Ona ne doprinosi normalizaciji regionalnih odnosa niti jačanju spoljnopolitičke pozicije Srbije. Ta vrsta priče je nešto što će naići na isto takve, ako ne i gore, odgovore u regionu i neće doprineti jačanju pozicija Republike Srpske. Ako smo u zoni političkog realizma, mi znamo da treba da gradimo bliske odnose i oživimo jedinstveni kulturni i ekonomski prostor tamo gde su Srbi u većini. Bojim se da ovakve stvari ne daju doprinos ni poziciji srpskog naroda - kaže Stojiljković.
Podsetimo i da je Milorad Dodik nedavno na Fakultetu političkih nauka u Beogradu održao predavanje na kojem je rekao da će se Srbija i Srpska u ovom veku ujediniti.
- Tokom ovog veka trebalo bi da Republika Srpska i Srbija završe ujedinjene u jednoj teritorijalnoj jedinici - rekao je Dodik, a njegova izjava je pozdravljena ovacijama prisutnih. Dodik je rekao da nije rigorozan niti isključiv, ali da je naučio da su Srbi zbog zabluda koje su imali, stvarajući prvu i drugu Jugoslaviju, samo stradali.
Dačić: Nije izraz državne politike
Lider SPS i šef srpske diplomatije Ivica Dačić kratko je juče za „Blic“ prokomentarisao Markovićevu izjavu.
- Predrag Marković nije državni funkcioner. Njegove izjave nisu izraz državne politike - rekao je Dačić.