Vesti
Politika
Gutereš pozdravlja nastavak dijaloga iako nije bilo napretka
01.08.2018. 20:00
Izvor: Beta
Gutereš pozdravlja nastavak dijaloga iako nije bilo napretka
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozdravio je nastavak dijaloga Beograda i Prištine iako u razgovorima pod pokroviteljstvom Evropske unije nije bilo bitnijeg napretka.
U izveštaju o Kosovu za period od 16. aprila do 15. jula, Gutereš je izrazio zabrinutost što posle šest meseci nije rešeno ubistvo srpskog političara Olivera Ivanovića usred dana u Kosovskoj Mitrovici i pozvao kosovske vlasti da pojačaju istragu i "koriste sve dostupne kanale pomoći".
Gutereš je naveo da je ukupno gledano situacija tokom posmatranog perioda bila stabilna, za razliku od perioda obuhvaćenog prethodnim izveštajem, ali da su ipak zabeleženi incidenti koji mogu obnoviti tenzije.
Generalni sekretar UN je ocenio da razlike između Beograda i Prištine u pogledu uspostavljanja zajednice/asocijacije opština sa srpskom većinom i dalje ometaju napredak u dijalogu i pozvao da se razgovorima dođe do rešenja.
Izveštaj generalnog sekretara UN, u skladu sa dosadašnjom praksom, trebalo bi da bude razmatran tokom avgusta na sednici Saveta bezbednosti UN.
"Pozdravljam nastavak dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou pod pokroviteljstvom EU. Mada ti sastanci nisu doveli do proboja nastavak procesa dijaloga daje obnovljenu mogućnost za prevazilaženje dugotrajnih razlika, što je fundamentalno za svako održivo rešenje", naveo je Gutereš.
On je pozvao lidere u Beogradu i Prištini da nastave angažovanje i da rade na punom sprovođenju sporazuma postignutih u okviru dijaloga.
Generalni sekretar je naveo da zabrinjavaju pokušaji radova na izgradnji puta u specijalnoj zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.
Gutereš je naveo da "ceni" snažne izjave političklih lidera u Prištini u odgovoru na nekoliko kriminalnih slučajava koji se smatraju etnički motivisanim. Naveo je da su kabinet premijera Kosova Ramuša Haradinaja i predsednik Hašim Tači osudili seriju etnički motivisanih incidenata na koje se Srpska lista žalila u junu što je specijalni izaslanik generalnog sekretara UN Zahir Tanin pozdravio ocenivši da u demokratskom društvu nema mesta zastrašivanju.
Povodom situacije na Kosovu on je naveo da poslanici Srpske liste od hapšenja šefa Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića 26. marta ne učestvuju u radu parlamenta i vlade.
U delu izveštaja o povratku prognanih i pomirenju navodi se da u prethodna tri meseca na Kosovo vratilo 77 osoba i da je, prema podacima Komesarijata UN za izbeglice, registrovano još 89.480 interno raseljenih posle sukoba 1998-1999. godine, od čega se 72.000 nalaze u Srbiji, a da se 1.647 osoba uvek vode kao nestale posle sukoba 1998-1999. godine.