Vesti
Politika
"Srbija u EU do 2025. godine - ostvarljivo, ali ne i garantovano"
20.08.2018. 20:00
Izvor: Blic
"Srbija u EU do 2025. godine - ostvarljivo, ali ne i garantovano"
Ambasador Austrije u Srbiji Nikolaus Luteroti smatra da je 2025. godina ostvarljiv datum za pristupanje Srbije EU, ali da se to ne može garantovati i ističe da napredak u najvećoj meri zavisi od reformi u Srbiji.
Ambasador Austrije, koja je 1. jula preuzela predsedavanje EU, rekao je u inervjuu za portal "European Western Balkans" da napredak pre svega zavisi od reformi u oblasti vladavine prava, te istakao da će ta zemlja nastaviti snažno da podržava sprsku perspektivu pristupanja.
On je naveo da se Austrija nada da će doći do značajnog i konkretnog napretka u procesu proširenja na Zapadnom Balkanu, pogotovo kad je reč o Srbiji, te dodao da ta tema zaslužuje visoku političku pažnju.
Dodao je i da njegova zemlja tokom predsedavanja želi da se fokusira na tri prioriteta, među kojima su bezbednost i borba protiv nelegalnih migracija, zaštita evropske konkurentnosti i prospretita i održavanje snažnog fokusa na stabilnost Jugoistočne Evrope.
Mora da se vidi uočljiv napredak
Upitan da li će tokom predsedavanja Austrije EU biti održane dve međuvladine konferencije na kojima će Srbija ovoriti još poglavlja u pregovorma, ponavlja da proces reformi zavisi od Vlade Srbije, te da EU mora da vidi uočljiv napredak u srpskoj reformskoj agendi.
Luteroti, govoreći o Berlinskom procesu i ishodu samita u Londonu, navodi da je to dobar i uhodan format, ali da napredak ili neuspeh u pomirenju, rešavanje otvorenih bilateralnih pitanja ili saradnja u infrastrukturnim projektima ne zavise od formata, već od zalaganja svih uključenih aktera.
On kaže da su neki političari na Zapadnom Balkanu preduzeli prave korake i naglasili da jedino pomirenje i regionalna saradnja mogu da dovedu do stabilnosti i prosperiteta, ali da još mnogo mora da se uradi po tom pitanju.
Luteroti kaže i da će mladi Balkana odrediti budućnost regiona i ističe da zato Austrija podržava Regionalnu kancelariju za saradnju mladih.