Vesti
Politika
Vučić:Da dođemo do dogovora oko Kosova i Metohije potrebna nam je podrška Rusije
21.08.2018. 20:00
Izvor: RTV
Vučić:Da dođemo do dogovora oko Kosova i Metohije potrebna nam je podrška Rusije
BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je uverenje da će predsednik Rusije Vladimir Putin posetiti Srbiju ove godine, te rekao da je za dolazak do dogovora o KiM potrebna i podrška Rusije.
"Mi njega čekamo. On je obećao da će doći i svaki put kada je rekao da će doći on je došao“, naglasio je Vučić, u obraćanju novinarima na aerodromu u Batajnici gde je prisustvovao prijemu dva remontirana MIG-a 29.
Istakao je da Srbija ima mnogo toga ove godine da slavi, pokaže.
"Srbija se ponosi svojim rezultatima, a ponosi se i svojim prijateljstvom. Za razliku od drugih, mi ih ne krijemo“, objasnio je Vučić.
Na pitanje da li će i gde doći do njegovog susreta sa Putinom, koji je planiran idućeg meseca, u Rusiji, Vučić je odgovorio da kabineti rade na tome.
"Da li će biti u Moskvi ili nekom drugom mestu nije važno. Nadam se da ću imati prilike da sretnem ruskog predsednika pre njegove posete Srbiji", podvukao je on.
Povodom današnjeg razgovora šefa srpske diplomatije Ivice Dačića sa njegovim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, Vučić je ukazao da je Srbiji važna podrška Rusije.
"Da dođemo do dogovora oko KiM, potrebna nam je podrška Rusije", podvukao je on.
"Ne interesuje me podrška, već dobro za Srbiju i građane"
Rukovodim se samo time koliko ću dobrog učiniti za Srbiju i naše građane, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
"To je ono što me vodi napred", rekao je predsednik i dodao da se oni koji se ozbiljno bave svojim poslom, koji su ozbiljni i odgovorni državnici, ne rukovode time koliko će ljudi ići za njima, već koliko će dobra i pravih dela učiniti za zemlju i narod.
On je tako odgovorio na pitanje novinara šta očekuje po pitanju podrške eventualnom rešenju za Kosovo i Metohiju, u okolnostima u kojima se čini da nema podršku ni u državi, ni u svojoj stranci, medijima, političkim oponentima, nevladinom sektoru, a delom ni u crkvi.
On je istakao da ga to ne interesuje, i ponovio da će, ako bude u situaciji, izaći pred građane sa nekim predlogom, a u suprotnom, kaže, ostaje da dalje radimo na jačanju Srbije u ekonomskom i svakom drugom pogledu, te da je uveren da se vidi koliko Srbija postaje snažnija i jača.
Vučić je, u kontekstu ideje koju je svojevremeno izneo Dobrica Ćosić o podeli Kosova i Metohije, i komentaru Save Janjića u vezi toga, rekao da treba imati u vidu da je Ćosić to govorio u vreme kada je na Kosovu i Metohiji živelo 12,5 odsto Srba, a sada upola manje, i da je tada tamo bila naša vojska i policija...
Istakao je da su sada glavni kritizeri svega oni za čije je vreme Crna Gora otišla iz zajedničke države, samoproglašena nezavisnost Kosova 2008. godine- "a, izdali su tada svega dva saopštenja" - "dok je jedan otišao u Rumuniju da moli da njega ostave na vlasti, a ne onog drugog".
Vučić je rekao da su njegovi prethodnici i politički oponenti "zaslužni" i za to što je pitanje Kosova iz UN, gde imamo prijatelje, izašlo, pa su postavili pitanje pred MSP kojim su pomogli toj nezavisnosti, a 2011. godine uveli carine i direktne granične prelaze između Srba i Srba.
Naglasio je da su se stvari od Ćosića i njegove ideje promenile i to na gore.
Na pitanje da komentariše izjavu Vuka Jeremića o premijerki Ani Brnabić, Vučić je rekao da je reč o ljudima za koje je važno da se obračunavaju sa ženama, ali i poručio da će iz "Šolakovih i Đilasovih medija" danas biti srećni, jer o svima njima neće govoriti kakvi su stvarno.