Vesti
Politika
Lavrov: Pripreme za dolazak Putina u Beograd su u toku
22.08.2018. 20:00
Izvor: Politika
Lavrov: Pripreme za dolazak Putina u Beograd su u toku
Zapažamo konstruktivan stav Beograda u razgovorima sa Prištinom, ali Albanci godinama ne ispunjavaju sporazume i EU mora da utiče na Kosovo, poručio ruski šef diplomatije nakon sastanka sa Ivicom
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov koji se u Sočiju sastao sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem izjavio je da su u toku pripreme za posetu ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji. „Srpski predsednik Aleksandar Vučić pozvao je ruskog predsednika Vladimira Putina da poseti Srbiju. Pripreme za ovaj sastanak su trenutno u toku”, rekao je Lavrov, prenosi Tas. Ruska agencija podseća da je Vučić ranije kazao da bi Putinova poseta Beogradu mogla da se ostvari u novembru, dok Kremlj zvanično još nije najavio posetu.
Lavrov je konstatovao da kosovski Albanci već godinama ne ispunjavaju sporazume sa Srbijom postignute uz posredovanje Evropske unije i poručio da EU mora da utiče na Kosovo. Pozvao je Kfor i Euleks da u potpunosti spreče bilo kakve pokušaje nasilja i vandalizma na Kosovu usmerene protiv Srba i verskih objekata. „Mi sa Srbijom delimo stav da treba izbegavati bilo kakve akcije koje bi mogle da dovedu do bilo kakvih linija razdvajanja na Balkanu, koje bi mogle da podržavaju princip ’ili sa nama ili protiv nas’”, rekao je Lavrov nakon razgovora u Sočiju s ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.
Dodao je da je apsolutno siguran da održiva i sigurna budućnost može da bude obezbeđena samo u okviru ravnopravne zajedničke saradnje, za šta se zalažu i Rusija i Srbija. Poručio je da će Rusija nastaviti da promoviše ove principe i u UN i u OEBS i u Savetu Evrope i u drugim međunarodnim organizacijama Lavrov je rekao da se Rusija stalno zalaže za striktno i tačno poštovanje Rezolucije SB UN 1244 i podržava akcije Beograda na ispunjenju ovog najvažnijeg međunarodnog dokumenta.
„Mi zapažamo konstruktivan stav Beograda u razgovorima sa Prištinom pod posredstvom Evropske unije. Međutim, istu stvar ne možemo da kažemo u vezi sa stavom kosovskih Albanaca. Oni nisu ispunili sporazume koji su postignuti pre mnogo godina”, naveo je Lavrov.
Kazao je da odnosi Moskve i Beograda napreduju na svakom polju i da je ruskoj strani drago što može da ugosti srpskog ministra. „Naši kontakti su bili intenzivni. Sećam se sa toplinom moje posete Srbiji u februaru, kada smo slavili 180. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa. Nakon toga, primili smo 8. i 9. maja srpskog predsednika Aleksandra Vučića, koji je prisustvovao paradi povodom Dana pobede i učestvovao u maršu Besmrtnog puka, a pored toga je imao i razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Mi to mnogo cenimo”, rekao je Lavrov, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tas.
Dačić je takođe ocenio da su međusobni odnosi dostigli veoma visok nivo strateškog partnerstva i da je to i potvrđeno obeležavanjem 180. godišnjice diplomatskih odnosa, ali i čestim sastancima na visokom nivou. „Mi se sada pripremamo za sastanak međuvladine komisije zakazan za oktobar”, kazao je Dačić. Rekao je da Albanci uopšte nisu spremni na bilo kakav kompromis. Dodao je da žele projekat velike Albanije, a ne shvataju da se situacija u svetu promenila.
Kao još jednu potvrdu naveo je i činjenicu da su u Prištini ovih dana slavili Klintonov rođendan, dodavši da misli da je to jedino mesto na svetu gde se slavio, osim u Klintonovoj kući. Još jednom Dačić je zahvalio Rusiji, predsedniku Vladimiru Putinu i ministru Sergeju Lavrovu na bezrezervnoj podršci interesima Srbije. „Bez podrške Rusije mi ne bismo mogli da odbranimo naš teritorijalni integritet. Naravno da će i Srbija sa svoje strane pružati podršku Rusiji. Srbija se nije pridružila niti će se ikada pridružiti bilo kakvim sankcijama protiv ruskog naroda”, istakao je Dačić, prenosi Sputnjik.
Dodao je da Srbija redovno informiše Rusiju o toku dijaloga sa Prištinom. Dačić je naglasio da će Srbija i u nastavku dijaloga biti u tesnoj vezi sa Rusijom, jer „bez podrške Rusije ne može doći do bilo kakvog rešenja”. Došlo je, konstatovao je ministar, i do promene i kod nekih zemlja na Zapadu.