Vesti
Politika
Dačić: Kosovski zahtevi su "pozorište u kući"
23.08.2018. 20:00
Izvor: Blic
Dačić: Kosovski zahtevi su "pozorište u kući"
Između centralne Srbije i Kosova i Metohije ne postoji granica, već administrativna linija, pa ne može biti ni demarkacije, kaže ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.
Dačić je, povodom zahteva premijera samoproglašenog Kosova Ramuša Haradinaja da se počne sa "obeležavanjem granice", istakao da je samoproglašeno Kosovo fikcija koja ne postoji u realnosti međunarodne politike.
- Kakva demarkacija, ne postoji nikakva granica sa Kosovom, imamo administrativnu liniju iz bivše Jugoslavije. Mislim da su licemeri koji danas govore o principu da nema promene granica, a prvo su razbili granice Srbije - rekao je Dačić za TV Prva.
Šef srpske diplomatije tvrdi da izjave Haradinaja nemaju veze sa realnošću.
- To je pozorište u kući. Oni ne prate dešavanja u svetu. Oni obeležavaju Klintonov rođendan, a velike promene se su se desile u međunarodnoj politici - rekao je Dačić, koji je naglasio da Srbija nema nameru da menja granice, osim ako se ne postigne dogovor.
Kako je kazao, priprema se dokument o kosovskoj liberalizaciji viza o kojem će raspravljati Evropski parlament.
- Tu piše da je Kosovo teritorija, a ne država - naveo je Dačić.
On je poručio da Srbija neće voditi bilo kakav dijalog bez podrške Rusije, koja je oduvek bila njen strateški partner, i istakao da je sastanak sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim bio posvećen rešavanju pitanja Kosova i Metohije.
- Imaćemo uvek njihovu podršku. Mi ne možemo da se odbranimo bez Rusije - naglasio je Dačić, koji je istakao i da su ruski zvaničnici više puta rekli da podržavaju svaki predlog koji je interesu Srbije.
- Ne ulaze u modalitete svega toga, ali ukoliko dijalog dođe do nivoa da se iznose takvi detalji, Rusija će podržati naš predlog o razgraničenju - kaže Dačić.
Kad se nešto ukine, teško je ponovo vratiti
On je rekao da bi bilo dobro eventualno ponovno uvođenje redovnog vojnog roka, i ocenio da se na taj način jača odgovornost prema državi i odbrani svoje zemlje. On smatra da ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka, zavisi od toga da li država i vojska imaju organizacione potencijale da se sa profesionalne pređe na redovnu vojsku.
- Pripadao sam generaciji koja je služila vojni rok, i to 15 meseci. Načelno nikad ne bih ukinuo vojsku što je uradila dosovska vlast, ali kad se nešto ukine, teško je to vratiti. Sve zavisi kakav koncept želimo, treba videti kako će oni koji se bave odbranom rešiti to pitanje - rekao je Dačić za TV Prva.