Vesti
Politika
Dačić: Očekuje nas ubrzanje dijaloga u Briselu, došlo je do velike promene
27.08.2018. 20:00
Izvor: Blic
Dačić: Očekuje nas ubrzanje dijaloga u Briselu, došlo je do velike promene
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da su naredni meseci, kada je reč o rešavanju problema KiM, veoma značajni, da se može očekivati ubrzanje dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, ali da je rano govoriti da li će i kada taj kraj dijaloga biti uspešan.
Dačić je rekao da najvažnija poruka koja se mogla čuti posle susreta Aleksadnra Vučića i Hašima Tačija u Alpbahu jeste da postoji želja da se razgovara o traženju trajnog rešenja, kao i da postoji raspoloženje drugih zemalja da prihvate ono što se dve strane dogovore.
Dačić je ocenio da je došlo do velike promene i da se ipak otvara mogućnost da se razgovara o načinu kako da se dođe do kompromisa.
- To je tek početak. Ili, bih mogao da kažem da je to neki kraj početka, a, u stvari, sada postoji razrada svih tih ideja. O tome se još ništa konkretno nije razgovaralo. U tome učestvuje predsednik Vučić i ostali događaji koji će biti u narednim mesecima su veoma značajni - rekao je Dačić.
On je naveo da predstoje značajne posete predsednika Vučića u više zemalja, među kojima je i poseta Vučića Parizu gde se očekuje prisustvo američkog predsednika Donalda Trampa, ali i dolazak stranih zvaničnika u Srbiju.
- Sve u svemu, za nastavak dijaloga u Briselu može se očekivati da taj dijalog dobije na ubrzanju. Da li će i kada uspešan kraj tog dijaloga mislim da je rano govoriti, ali te poruke mogu da ohrabruju. Ima i poruka koje nisu dobre, koje predstavljaju nekog 'autopilota' stare politike prema Srbiji - rekao je Dačić.